Buca Metrosunun Başlayacağı ve Biteceği Tarih Belli Oldu

Buca Metrosunun Başlayacağı ve Biteceği Tarih Belli Oldu

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer Buca metrosu ile ilgili gelişmeleri aktardı. Soyer, Buca metrosu inşaatının 2020 yılında başlayacağını ve 5 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

A+A-

Buca Metrosu'nun yatırım programına alınması için Cumhurbaşkanlığı'na üç kez resmi talepte bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara'dan beklediği onayı aldı. Bu önemli gelişme hakkında açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki yıl inşaat çalışmalarına başlayıp, beş yıl içinde Buca Metrosu'nu hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi ve yatırım onayını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

2020'de başlayacak

Başkan Soyer, "İstediğimiz sadece bir imzaydı, onun da gelmesiyle hemen çalışmalara başlıyoruz. Gerekli finansmanı devlet bütçesinden tek kuruş talep etmeden, uluslararası kredi yoluyla çözeceğiz. Yaklaşık altı ay içinde finansman görüşmelerini tamamlayıp, uluslararası ihaleye çıkmayı ve 2020 yılında inşaata başlamayı hedefliyoruz. Beş yıl içinde metronun açılışını yapacağız. İzmirliler Buca'ya da metro konforuyla ulaşacak ve bu sayede tüm kente yayılacak toplu ulaşım hedefimizde önemli bîr adım atacağız" dedi.

13.5 kilometrede 11 istasyon

13.5 kilometre uzunluğunda ve 11 adet istasyondan oluşacak Buca Metrosu, Üçyol İstasyonu Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Üçyol'dan başlayan ve 11 istasyondan oluşan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F. Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.

Bakım atölye ve depo binası

Buca Metrosu, TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/ NATM) ile yapılacak ve böylece tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve altyapı sorunları en aza indirilmiş olacak. Toplamda 80 bin metrekare kapalı alana sahip olacak şekilde projelendirilmiş bakım atölye ve depo binası da yapılacak. İki katlı tasarlanan binada alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrıca idari ofisler ve personel kullanım alanları bulunacak.

Yeraltından geçecek 

Balçova ilçesinden başlayıp Narlıdere ilçesinde son bulan İzmir'in yeni metrosu, yaklaşık 7.2 kilometrelik mesafenin tamamını yeraltından geçecek. Narlıdere Metrosu Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi, Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık duraklarından oluşacak. Yedi istasyonda ve iki makas şaftında birden inşaat faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında, 7 adet istasyonun konkors yapıları aç-kapat, bağlantı ve peron tünelleri ise NATM tünel metodu ile yapılacak.Ayrıca proje kapsamında 4 adet makas tüneli ve 9 adet imalat şaftı da bulunuyor.

3 kat hızlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Narlıdere Metrosu'nda yeraltı tünel fabrikası olarak da nitelendirilen TBM adı verilen iki adet dev tünel açma makinesinden ilki imalata başladı. 10O'er metre uzunluğundaki iki kazıcı sayesinde çalışmalar 3 kat hızlandı. İkinci TBM ise yılbaşından itibaren faaliyete geçecek. Derin tünel tekniğiyle yapılacak hatta, çalışmalar sırasında oluşacak muhtemel trafik altyapı ve sosyal yaşam sorunları da minimuma indirilmiş olacak. Modern tünel açma makineleri, aynı zamanda daha güvenli bir tünel inşaatına da olanak sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Narlıdere metrosu yapımı sırasında çift tüpte çift TBM ile çalışacak. TBM'ler, günde ortalama 20 metre kazı yapacak. Halk arasındaki ifadesiyle dev köstebekler, tünel kazı ve destekleme işlerini birlikte yürütüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.