Buca Koruma Amaçlı İmar Planı Askıda

Buca Koruma Amaçlı İmar Planı Askıda

Buca'nın 5 mahallesinde 39,17 hektarlık alanı kapsayan Koruma amaçlı imar planı askıya çıktı. İmar planı ile sadece tescilli yapılara değil dokuyu oluşturan tüm geleneksel yapılara koruma geliyor.

A+A-

Buca Kentsel Sit Alanı Koruma amaçlı imar plan revizyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı. İmar Revizyon planına göre Buca’da Adatepe, Dumlupınar, Menderes, Valirahmibey ve Yaylacık mahallesine imar koruması geliyor.

Koruma amaçlı nazım imar planı Eski Buca’nın büyük bir kısmını kaplıyor. Planlama içerisinde yer alan eski Rum evleri ve dükkanların bulunduğu merkezin korunması amacıyla sit alanı olarak tescillenmiştir. Alanda 1860 ile 1920 yılları arasında yapılmış çok sayıda sivil mimari örneği ve anıtsal yapı yer alıyor.

Koruma planı ile sadece tescilli yapılar değil dokuyu oluşturan tüm geleneksel yapılar koruma altına alınıyor. Planlama alanı içinde yer alan 3 farklı alan doğal sit olarak tescillenerek korumaya alındı.

Koruma amaçlı imar planı Revizyonu yapılan alan kentsel sit sınırları içerisinde kalan 39,17 hektarlık alanı kapsıyor. Planın kapsadığı bölgenin yüzde 43,42Si konut, yüzde 24,22’si karma kullanım yüzde 6,13’ü ise eğitim tesisi, kültürel tesis, dini tesis, sosyal tesis, belediye hizmet alanı vb. olarak kullanılıyor.

KORUMA ALANINA GİREN BAZI PROJELERLE İLGİLİ KARARLAR ŞU ŞEKİLDE

Koruma imar planı içerisinde yer alan Kasaplar Meydanı daha önce projelendirildiği ve yeni bir meydan yapılıp aslı bozulduğu için koruma imar planı alanından çıkarıldı.

118 ada 8-5 ve 12 parselleri kapsayan alanlarda özel projesine göre uygulama yapılacaktır. Proje kapsamında kalan parsellerin yüzde 30’u kamuya ait yol, otopark ve acıka alan olarak planlanacak. Kat sayısı 2 yüksekliği 7 metreyi geçmeyecek. Hazırlanan projenin koruma bölge kurulu onayından geçmesi gerekecek

Eski İstasyon alanı özel proje alanı; Koruma amaçlı plan içerisinde kalan eski istasyon alanı 5.469 metrekare büyüklüğündedir. Alanın cafe, restoran, sosyal - kültürel tesis olarak düzenlenmesi amacıyla özel proje hazırlanacak, Proje Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayından sonra yürürlüğe girecek.

Belediye Hizmet Tesisleri alanı; Buca Belediyesi tarafından Kültür ve Sosyal işler müdürlüğü olarak kullanılmaktadır. Restore edilerek Kent Müzesi olarak kullanılması düşünülen 108 ada 10 parseldeki taşınmaz da bu kullanıma ayrılmıştır. Söz konusu iki alan 2.184 metrekare büyüklüğündedir.

Resmi Tesis Alanı; Planda resmi kurum olarak tanımlanan alan Buca Asayiş Şube Müdürlüğü olup alanın büyüklüğü 1.051 metrekaredir. Yapılaşma koşulları 1/1000 ölçekli imar planında belirlenecek. Üç doğal sit alanının toplam büyüklüğü 16.072 metrekare büyüklüğündedir. Esirgeme kurumu ve kız öğrenci yetiştirme yurdu olarak kullanılmaktadır. Plan alanında 79 ada 3 parseldeki doğal sit alanında ise konut kullanımı yer almaktadır.

İmar planları 21 mayısta askıdan inecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.