Belediyeler ve İnşaat Sektörü Birlikte Planlama Yapmalı

Belediyeler ve İnşaat Sektörü Birlikte Planlama Yapmalı

Ege Ekonomik Forum'da Kentsel Dönüşüm paneli düzenlendi. Forumda konuşan İzmir'li belediye başkanları dönüşümü anlattı. Bornova Belediye başkanı Mustafa İduğ sektörün iki oyuncusu inşaat sektörü ve belediyeler beraber planlama yapmalı dedi.

A+A-

EGEV ve Özgencil işbirliğiyle gerçekleştirilen 3. Ege Ekonomik Forum’un Şehir Plancısı Faruk Göksu önderliğinde düzenlendi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm konuşuldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere’de gerçekleştirdiği çalışmaları anlattı. Konak’ta değişimi ve dönüşümü sağlamayla ilgili Konak’ta da önemli işlere imza atacaklarını söyleyen Batur, 6 aylık süreçte kentsel dönüşümle ilgili planlama çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Gültepe, Yeşildere, Yenişehir, Beştepeler bölgesinde planlama çalışmalarının sürdüğünü anlatan Batur, “Hayal ettiklerimizi planlama anlamında bitirmemiz gerekiyor. Belediyeciliğe böyle bakıyorum. Konak ilçemizi betondan kurtaracağız, yeşil alanı bol, sosyal tesisi bol bir ilçe haline getireceğiz” dedi.

"SONUÇ ALMAMIZI ENGELLİYOR"

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentsel dönüşüm projelerini anlatırken belediye olarak icracı olmadıklarını kaydetti. Bayraklı’da 60 hektarlık bir kentsel dönüşüm alanları olduğunu, ancak herhangi bir adım atamadıklarını ifade eden Sandal, “Yerel yönetimler vatandaş ile sağlıklı bir diyalog ve vatandaşların düşüncesini almakta yetersiz kalıyor. Tatmin olmayan vatandaşın da bu dönüşüme direnmesi de sonuç almamızı engelliyor” şeklinde konuştu. Bayraklı olarak yeni kent bölgesi olduklarının altını çizen Sandal, “Gökdelen bölgesi olarak yüksek katlı binalar bu bölgeye yerleştiği zaman, yeraltı suları, hava akımının kesilmesi gibi bu binaların ne tür tahribatlara neden olacağını kestiremiyoruz. Vatandaşlardan geri dönüşüm alıp planlama yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyoruz. Merkezi yönetim yerel yönetimlere daha fazla fon ayırmalı ve destek vermeli” ifadelerini kullandı.

"BU İKİ KESİMİN BİRLİKTE PLANLAMA YAPMASI GEREKİYOR"

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise kurumsal bir  İzmir  kurumsal bir Türkiye yaratılması gerektiğini belirtti. Şehirlerde iyi yönetimi sağlamak amacıyla kurumların birbirleri ile uyumlu şekilde planlama yapması gerektiğini ifade eden İduğ, “Endüstri 4.0 ‘da nasıl ki makinalar birbiri ile konuşuyorsa, akıllı şehirde de kurumlar birbirleri ile konuşmalı” diye konuştu. Dönüşüm de iki oyuncu olduğunu, birinin inşaat sektörü, diğerinin yerel yönetimler olduğunu açıklayanİduğ, “Bu iki kesimin birlikte planlama yapması gerekiyor” açıklamasında bulundu. 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ KONUSU"

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, kentsel dönüşümün bölgenin sorunlarının çözülmesinde ekonomik, mekânsal ve toplumsal koşulları dikkate alan kapsamlı bir eylem planlama süreci olduğunu anlattı. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu sözlerine ekleyen Sancak, “Kentsel dönüşüm ülkemizin en önemli konusu. İzmir’in yapıların yüzde 65’inin ruhsatsız olduğunu düşünürsek, bina yaşı ortalamasının da 25 yıl ve üzeri olduğu gerçeği ile kentsel dönüşüm, İzmir içinde en elzem konudur” dedi.

"HALKIN KATILIMI ŞARTTIR"

Ülkemizde yapılaşma dönemleri olduğuna dikkat çeken Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 1950 1980 arası hızlı kentleşme, 2000 sonrası ise afet riski dönüşümü çalışmaları gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye’de kentsel dönüşümün iki yasal zemini olduğunu kaydeden Selvitopu, iki yasanın birbiri ile çeliştiğini ifade etti. İki yasanın tek bir yasa ile Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının hayata geçirileceğini sözlerine ekleyen Selvitopu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yaparken de birçok planlama yaptık ve yerinde dönüşümü hedefledik. Bölgedeki kültürel zenginlikler kentsel dönüşüm sırasında korunmalı, geleceğe taşınmalı” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümlerin şeffaf yürütülmesi gerektiğin altını çizen Selvitopu, “Kentsel dönüşümde uzlaşı istiyorsanız, katılımcı süreci işletmeniz gerekli. Proje başından sonuçlanıncaya kadar halkın katılımı şarttır” dedi.

Ege Ekonomik Forum'un kapanış konuşmasını yapan Özgencil Grup Başkanı Şeref Özgencil, Ege Ekonomik Forum'a katılan tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.