Bankalar Emlakçı Gibi Çalışmayacak!

Bankalar Emlakçı Gibi Çalışmayacak!

Geri dönmeyen kredilere karşılık haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle bankalar emlakçıya döndü. Bankaların elinde aralarında konut, arsa, tarla, fabrika, bina, bahçe, dükkan, lüks villa, ahır, tavuk çiftliği gibi binlerce gayrimenkul bulun

A+A-

Bankaların emlakçı gibi çalıştığı iddialarına yanıt veren BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Üç yıl içinde elden çıkarılması zorunluluğu sürüyor. Bu konuda bir gevşeme söz konusu değil. Yasal sınır uygulamasına devam" dedi. Bankalar Kanunu'na göre bankaların sahip olduğu gayrimenkulün bilanço değeri öz kaynaklarının toplamının yüzde 50'sini aşamıyor. Ticaret amacıyla gayrimenkul alım satılı ile uğraşmamaları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları hariç olmak üzere ana faaliyet konusu gayrimenkul ticareti olan ortaklıklara katılamıyorlar. Bu düzenleme bankaların gayrimenkul yatırım ortaklıklarına dönüşmesinin de önüne geçiyor. Kredi verilirken teminat olarak birinci derecede gayrimenkuller kabul ediliyor. Kredinin ödenmemesi durumunda ipotek edilen gayrimenkul satılıncaya kadar bankanın aktifinde kalıyor. BDDK, Temmuz'da bankaların alacak karşılığı edinip de 3 yılda elden çıkarmadığı emtia ve gayrimenkullerin çekirdek sermaye hesabında kullanımını yeniden düzenledi. Sermaye hesaplamasında alacak karşılığı edinilen ve üç yılda elden çıkarılmayan emtia ve gayrimenkulleri indirim kalemleri arasından çıkardı.

RİSK AĞIRLIKLARI

Bankalardaki gayrimenkullere ilişkin Basel standartlarını esas aldıklarını vurgulayan Akben, "Banka gayrimenkulleri de oldukça yüksek riskle ağırlandırılarak sermaye yeterliliği hesaplamasında dikkate alınmakta olup, riskin gözardı edilmesi söz konusu değildir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.