Aydın'da Bitme Noktasına Gelen İnşaat Sektörü Nefes Aldı

Aydın'da Bitme Noktasına Gelen İnşaat Sektörü Nefes Aldı

Özbaşak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Kasım Payza, Aydın'da inşaat sektörünün bitme noktasıan gelmişken kamu bankalarının faiz indirimi ile nefes aldığını söyledi.

A+A-

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank geçtiğimiz hafta peş peşe kredi faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı. Kamu bankaları sonrasında özel bankaların da kredi faizlerini düşürmesi beklenirken, yaşanan gelişme Aydın’da yaklaşık 1 yıldır daralma yaşanan ve bitme noktasına gelen konut sektörüne de nefes aldırdı.

“MEVDUAT VE DOLAR DA MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMELİ”

Aydın’da konut sektöründe 15 Ağustos yılı sonrasında hareketlenmeye başlanacağı yönünde bir beklentiye sahip olduklarını belirten Aydınlı müteahhit Kasım Payza, “Merkez Bankasının açıklamış olduğu 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra 19.75 baz puana gelindi. Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasından sonra bankaların da ivedi bir şekilde faiz indiriminde bulunacağı belirtildi. Bunun üzerine devlete bağlı Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank da bu çağrıya ayak uydurdu ve 1-1.5 yıldır daralmada olan ve hatta bitme noktasına gelen konut sektörüne yüzde 0.99 faiz oranı açıklaması da bir nevi müjdeli haber oldu. Bu gelişme sektörün bunda sonra rahatlayacağı ve önünün açılacağı yönünde de bir umut oluşturdu. Bu elbette tek başına yeterli değildir. Bunun yanında vatandaşın diğer yatırım limanları mevduat ile dolardır. Mevduatın ve doların da makul bir seviyeye çekilmesi lazım. Konut kredisiyle birlikte bunlarda bir düşme eğilimi olduğunda vatandaş kendisine yatırım aracı olarak gayrimenkule yoğunlaşır. Bu yatırımla birlikte ihtiyaçtan kaynaklı bir yönelmeyi de tetikler” diye konuştu.

“KONUT SEKTÖRÜ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLER”

Kurban Bayramı sonrasında bankaların 0.99’luk konut kredisindeki faiz oranlarını daha da şekillendirecek olduğunu kaydeden Payza, “15 Ağustos’tan sonra Eylül ayında Merkez Bankası toplantısına kadar bir toparlanma sürecine girilir. Eylül ayındaki toplantıyla ilgili ekonomistlerin öngörüleri de 200-225 bandında baz puanlık bir düşüş bekleniyor. Bu olursa 19.75 olan borçlanma 19.50 seviyesine geldiğinde buna paralel olarak konut kredisindeki faiz oranının yüzde 0.99’dan 0.75’e, mevduatlarında 11-12 bandına düşme eğilimi vatandaşların gayrimenkul üzerinde yatırım yapmasının da önünü açar. Bu durum aynı zamanda durma noktasına gelen inşaat sektörüne de bir can suyu olur. İnşaat sektörü ile sanayi lokomotif sektördür. Doların ve mevduatın düşmesi inşaat sektörüne rahat bir nefes aldıracaktır. İnşallah tüm sektörlerimiz de bu darboğazdan çıkar. İnşaat sektörü bin kalem mala hitap eder, istihdama açıktır ve tüm sektörleri de etkiler. Konut sektörünün nefes alması diğer sektörleri de olumlu yönde faydalar sağlar” dedi.

“GÜZEL GÜNLER BİZİ BEKLİYOR”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da 2018 Ağustos ayındaki döviz krizi nedeniyle tüm sektörlerin olumsuz yönde etkilendiğini belirten Payza, “Bundan sadece inşaat sektörü değil tüm sektörler etkilendi. Bu krizi kimse öngöremiyordu. Aydın’da inşaat sektörü çok hızlı ilerlediği ve çok fazla yapılaşma olduğu için tüm firmalar da bu krize yakalandı. Kimisi elindeki projeyi bitirdiği ya da yarısındayken yakalandı, kimisiyse başlamadan yakalandı. Bankalara dönük ödemelerde bazı firmalar dolayısıyla zorluklar çekti. Ancak kendi öz kaynaklarıyla, bankalar vasıtasıyla ya da arada bazı satışlarla bu zaman kadar gelindi. Devletimizin konut kredisi faiz oranlarındaki indirimi önemli buluyoruz. Devletimiz süreç dahilinde de desteğini esirgemedi. Atılan adımlarla da konut sektörü önümüzdeki 1 yıl içinde kendini toparlayacak gibi gözüküyor. Aldığım duyumlara göre son birkaç gündür belediyelerde bir hareketlilik var ve artık emlakçılarda da telefonlar çalıyor. Sektöre faiz indirimiyle birlikte hareketlilik geldi. İnşallah güzel günler bizi bekliyor. Aydınımıza ve ülkemize konut kredisinde yüzde 0.99 faiz indiriminin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyoruz. Halkımız her zaman yatırımını ya gayrimenkule ya da toprağa yapmıştır. Mevduatın düşmesi ve doların sabitlenmesiyle konut sektörünün önü Aydın’da daha da açılacaktır” ifadelerini kullandı.

Aydın Hedef Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.