Arsa Maliyeti Konut Üretiminin En Büyük Handikapı

Arsa Maliyeti Konut Üretiminin En Büyük Handikapı

Son 1 senede arsa fiyatları ortalama yüzde 60, arazi fiyatları ise yüzde 120 yükseldi. Zamlar sebebiyle müteaahitler ve çimentocular karşı karşıya geldi. Koronavirüs pandemisinin de etkisiyle inşaat maliyetinde gerçekleşen artış, ev fiyatlarını yükseltti.

A+A-

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son bir senede inşaat maliyeti yüzde 44.76 arttı. İnşaat malzemelerinde yüzde 56.41, işçilikte ise yüzde 21.18 yükseliş gerçekleşti. Ev fiyatını yükselten unsurların arasında malzemelere ek olarak arsa fiyatlarındaki hareket de ön planda. Tüm bu durumlar yeni konut üretiminin yavaşlamasına da neden oldu. 

Döviz kurundaki yükselişin inşaat malzemelerinin fiyatlarını da artırmasına ek olarak arsa ve arazi fiyatlarındaki yükselişin de dikkat çekici olduğuna vurgu yapan Endeksacom’un Üst Yöneticisi Görkem Öğüt, “Verilerimize göre, Türkiye genelinde konut imarlı arsa fiyatları ortalama yüzde 60, arazi fiyatları (imarsız) ise yüzde 120 artış gösterdi” dedi.

YAZLIKTA SALGIN ETKİSİ

Arsa fiyatlarında en büyük yükseliş büyükşehirlerde kaydedilirken, özellikle salgın sürecinde talebin yükseldiği yazlık bölgeler en yüksek artışların kaydediliği alanlar oldu. Endeksa verilerine göre, arsa değerinde en fazla yükseliş Antalya ve Aydın’da iken, metrekare satış fiyatı en yüksek olan şehir İstanbul oldu. Antalya ve Aydın’da arsa fiyatları son 1 senede yüzde 120 arttı. İstanbul’da senelik değer artışı yüzde 85’e kadar ulaştı. 

MUĞLA ÖNE GEÇTİ

Arazi değerlerinde en fazla yükseliş yüzde 203 artış ile Muğla’da kaydedildi. Arazi fiyatları en yüksek olan şehir ise İstanbul oldu. Muğla’da ortalama metrekare satış fiyatı 180 Türk Lirası. İstanbul’da arazi fiyatları son bir senede yüzde 178 arttı, ortalama metrekare satış fiyatı ise 262 Türk Lirası olarak kaydedildi.

PAYI YÜZDE 70’E KADAR ÇIKIYOR

Arsa fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle konut üreticileri satın almak yerine arsa sahiplerine projeden belli bir oranda konut vererek anlaşma yapıyor. Örneğin arsa sahibinin payı yüzde 20 ise 100 daireli bir projeden 20 daire arsa sahibine veriliyor. 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, arsa maliyetinin konut üretiminin en büyük handikapı olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’nın göbeğinde arsa payları yüzde 20 ile 33 arasındayken, bizde yüzde 50 anlayışı var. Hatta Bağdat Caddesi gibi bölgelerde arsa payları yüzde 70’e kadar çıkıyor. Bu oranlar çok yüksek” açıklamasında bulundu.

PİLOT ŞEHİRLER YAPILMALI

Nazmi Durbakayım, konut piyasasının hareketlenmesinin tek seçeneğinin kamunun arsa üretmesi olduğuna vurgu yaparak, “Bu uygulamada konutlara şerh konulmalı. Örneğin kiralık konut çoğalsın diye üretiyorsa ‘kiralık konut’ şerhi koyarak, bu arsaları üreticilere çok ucuz bedellerle ya da bedelsiz verebilir” diye konuştu. Durbakayım, İstanbul gibi metropol şehirlerde arsa kalmadığının da altını çizerek, arsa girdisi bulunmayan pilot şehirler üretilmesinin de bir çözüm olabileceğini dile getirdi. 

HİÇ HESABA KATILMIYOR

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, konut fiyatlarındaki yükselişlerin başlıca sebebinin maliyetlerdeki gözle görülmeyen artışlar olduğuna dikkat çekerek, “Üstelik arsa, işçilik ve pazarlama gibi giderler hiç hesaba katılmıyor. Maliyetler arasında en büyük payı arsa alıyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor” ifadelerini kullandı. Bahadır, konut fiyatlarının maliyetlerle aynı oranda artmadığının da altını çizdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.