AFAD İzmir Depremi Raporunu Açıkladı: Ağır Hasarlı Binalarda Yumuşak Kat Etkisi!

AFAD İzmir Depremi Raporunu Açıkladı: Ağır Hasarlı Binalarda Yumuşak Kat Etkisi!

AFAD İzmir depremi araştırma raporunu açıkladı. Raporda ağır hasar gören binaların giriş katlarında bulunmayan ancak üst katlarda devam eden dolgu duvarlar nedeniyle yumuşak kat durumu meydana geldiğine dikkat çekildi.

A+A-

 İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında AFAD tarafından hazırlanan araştırma raporu sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 

BİR KERE DAHA GÖRÜLDÜ: DEPREM DEĞİL, ÇÜRÜK BİNA ÖLDÜRDÜ! 

AFAD tarafından açıklanan rapor ile beraber bir kere daha depremin değil yapılan çürük binaların insanları ölüme getirdiği görüldü. Yayımlanan raporda binaların dayanım, uygulama ve detaylandırma da yer alan yetersizlikler nedeni ile göçtüğü belirtilirken toptan göçen binaların ise 1990 ve 1994 yılları arasında yapıldığı açıklandı. 

YUMUŞAK KAT ETKİSİ

Yıkılan binalara komşu olan  ve kurallara uygun olarak yapılan binaların yıkılmadığı ve az hasarlı olarak depremi atlattıklarına yer verilen raporda "Ağır hasarlı binaların büyük kısmında yumuşak kat etkisi gözlenmiştir. Binaların giriş katlarında bulunmayan ancak üst katlarda devam eden dolgu duvarlar nedeniyle yumuşak kat durumu meydana gelmiştir.

ALT KATLARDA AŞIRI KOROZYON

Hasar gören binaların beton kalitesinin genellikle yetersiz olduğu gözlemlenmiştir. Hasar gören binalarda, genel olarak donatı detaylarının uygun olmadığı görülmüştür. Ağır hasarlı binaların çoğunda özellikle alt katlarda aşırı korozyon gözlenmiştir. Yapısal sistemi hasar görmemesine rağmen dolgu duvarları ağır hasar gören çok sayıda binaya rastlanmıştır" sözleri ile aşırı çıkması bulunan binalarda depremin daha yıkıcı olduğu bilgisine yer verildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum