4. Sanayi Devrimini Konuşuyoruz Ama Konutta 1. Sanayi Devrimi Yaşanmamış Durumda

4. Sanayi Devrimini Konuşuyoruz Ama Konutta 1. Sanayi Devrimi Yaşanmamış Durumda

Nef icra kurulu başkanı Erden Timur, "Toplu kullanım alışkanlığı dönüşüyor. Üretim metotları da değişecek ve endüstriyelleşecek. 4. sanayi devrimini konuşuyoruz ama konutta halen 1. sanayi devrimi yaşanmamış durumda" dedi.

A+A-

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, çevrim içi olarak gerçekleştirilen 8. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Pandeminin öncelikle akut sosyolojik etkisi olacağını belirten Timur, bu etkilerden bir kısmının da kalıcı olacağını dile getirdi.

Timur, tasarımda ortak alanların hızlı dönüşeceğini vurgulayarak, "Dönüşebilir tasarımlar, dönüşebilir mobilyalar, bir mekanı birden fazla fonksiyon için kullanma artacak, pratikleşecek" diye konuştu.

Kovid-19 salgınının ofis hayatına etkisinin kalıcı olabileceğini fakat işin de bir sosyalleşme aracı olduğunu dile getiren Timur, "Davranışsal dönüşüm kültürel dönüşüm ile oluyor. Zor deneyimlerle, kıtlık gibi özel durumlarla veya trendlerle belli bir zamanda oluyor. Endişeleriniz ne kadarsa ikiye bölün. Hepsi gerçek olmayacak" açıklamasında bulundu.

- "Uber'in ev versiyonları, türev enstrümanlar öne çıkacak"

Erden Timur, artık ev ortamında ofis de istenildiğini fakat satın alma gücü düşeceği için bunun daha çok inovatif çözümlerle mümkün hale getirileceğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Nef olarak 'foldhome' sistemimiz buna bir çözümdü aslında. Uber'in ev versiyonları, türev enstrümanlar öne çıkacak. Üyelikli sistemler, gayrimenkul kısmının sermaye piyasalarına entegrasyonunu kolaylaştıracak. Tasarımda ortak alanlar hızlı dönüşecek. Ev içi tasarımda eksikler keşfedildi. Dönüşebilir tasarımlar, dönüşebilir mobilyalar, bir mekanı birden fazla fonksiyon için kullanma artacak, pratikleşecek. 

Ortak alanlar konusunda evine ilave edebileceği alanlar ile ilgili büyütüp küçültme öne çıkacak. Toplu kullanım alışkanlığı dönüşüyor. Üretim metotları da değişecek ve endüstriyelleşecek. 4. sanayi devrimini konuşuyoruz ama konutta halen 1. sanayi devrimi yaşanmamış durumda. Sürdürülebilir değil. O yüzden tasarımlar, saha dışı üretimle şekillenecek. Dijitalleşmek için endüstriyel tarafın olması gerekiyor ve olacak. Bir de 'tiny house' denilen, mekandan bağımsızlaşarak yaşama trend olduğu için daha macera seven, daha farklı düşünceye odaklananlar için deneyimdi, bunun çapı da genişledi. Daha kolay mobilleşebilir bir süreç olacak."

"Proptech"in oluşması ile sektörün bu durumdan etkileneceğinin altını çizen Timur, "Fintech, finans endüstrisine çok katkı sundu. ABD'de iki proptech fonla iletişimdeyim. Binaların yönetimi ile ilgili dijitalize etme konusunda yeni eğilimler göreceğiz. Birbiriyle görüşüp ev değiştirmeyi görüşenler için altyapı geliyor. Şehirden kaçmak isteyenlerle ilgili yazılımlar var" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.