21 Şirketinin Tasfiye Süreçlerini TMSF Yönetecek

21 Şirketinin Tasfiye Süreçlerini TMSF Yönetecek

Geçtiğimiz günlerde BDDK'nın intibak planını reddettiği 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiye sürecini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yürütecek.

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun intibak planını reddettiği toplam 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yürütülecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugünkü 31551 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Böylece Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 50/A maddesindeki değişiklikle, tasfiye komisyonunun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından atanacağı ve tasfiye işlemlerinin de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yürütüleceği belirtildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu ile yasal çerçeve kazanan tasarruf finansman şirketleri için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu intibak süreci sürüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na sunulan intibak planları reddedilen 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiye süreçlerini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yürütecek. BDDK'nın tasfiye kararı almış olduğu şirketlerin çözümlemesini Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu sağlamış olacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da intibak süreci süren şirketlerin mali bünyelerini ve kurumsal yönetimlerini ayrıntılı olarak tabi tutacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından yerine getirilecek olan tasfiye işlemleri, mevduat sigortası dahil olmak üzere herhangi bir devlet garantisi anlamı taşımasa da tasarruf sahiplerinin haklarının korunması amacıyla tüm önlemler alınacak.

Şirketlerin tasfiyesine karar verme yetkisi ve tasfiye sürecini yürütme yetkisinin de aynı kurum bünyesinde toplanmamasının, tasfiye süreçlerinin verimliliğine katkı sunması hedefleniyor.

Diğer bir taraftan bankalar dahil muhtelif şirketlerin tasfiye, çözümleme ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kontrolündeki tasfiye komisyonları ve tasfiye sürecinin daha hızlı ve etkin bir biçimde sonuçlandırılması hedefleniyor.

"Tasarruf finansman şirketleri ekonomiye katma değer sağlayan yapılar olacak"

İntibak sürecini tamamlamış olan tasarruf finansman şirketleri kurumsal ve mali yönetim süreçlerinde bazı önemli kazanımlar sağlayarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yayımladığı "Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik" ile belirlenen yasal çerçeveye uyumlu faaliyet koşullarına da kavuşmuş olacak. Böylelikle bu şirketler ekonomiye katma değer sağlayan yapılara dönüşmüş olacak.

Tasarruf finansman şirketlerine yönelik olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu denetim ve gözetimiyle ulusal tasarruf seviyesinin artmasına katkı verecek, konut finansmanı için uygun kaynak temini imkanları genişlemiş olacak, düşük gelirli bireylerin de bu sistemden faydalanarak konut ya da taşıt sahibi olmasına imkan verilecek.

Bunlar dışında vatandaş için istikrarlı ve güvenilir bir tasarruf aracı alternatifi kazandırılarak orta ve uzun vadede finansal istikrara dolaylı olarak katkı sunulmuş olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.