2022'de Yabancıya Konut Satışında Hedef:  70 Bin Konut

2022'de Yabancıya Konut Satışında Hedef: 70 Bin Konut

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, "2022'de yabancılara satılan konut adedinin 70 bini rahat aşacağı kanaatindeyim" dedi.

A+A-

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün, 2021 yılında Antalya'nın yabancılara konut satışında ilk kez 10 bin sayısını aştığını söyledi. Türkiye'de de 50 bin barajının aşıldığını belirten Özgün, 2022 yılı için yabancılara, Türkiye'de 70 bin, Antalya'da 15 bin konut satışı hedeflendiğini kaydetti. 
DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi'nden Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Türkiye ve Antalya'nın 2021 yılı iç piyasa ve yabancılara konut satışları ve 2022 yılı beklentilerini açıkladı. 2021'in konut satışları açısından, dövizdeki dalgalanma, fiyatlardaki artış, maliyetlerdeki yükseliş ve Kovid-19'un etkisini yitirmemesi gibi tüm sorunlara rağmen çok iyi geçtiğini belirten Özgün, her şeye rağmen satışların çok güçlü ve özellikle yılın ikinci yarısında hızlı bir ivme yakaladığını kaydetti.
1.4 MİLYONU AŞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

TÜİK tarafından henüz Aralık ayı verilerinin açıklanmadığına dikkati çeken Özgün, Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 265 bin adet olan Türkiye genelindeki konut satışında 12 aylık beklentinin 1.4 milyonu aşmasını öngördüklerini söyledi. Vatandaşın konut ihtiyacının sürdüğü ve üretimin devam etmesinin hayati önemde olduğuna işaret eden Özgün, inşaat ve arsa maliyetlerindeki artışların yüksek seyrettiğini, döviz kurundaki dalgalanmanın da öngörülebilirliği azalttığını, bu nedenlerle üretimin yavaşladığını dile getirdi.
İLK KEZ ANTALYA 10 BİNİ GEÇTİ
Yüksek talebe karşın arzın devam etmesi gerektiği ve konut alımı için alternatif finansman modellerine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Özgün, vergilerde kolaylık sağlanmasının da vatandaşın elini rahatlatabileceğini söyledi. Özgün, yabancılara konut satışında Aralık ayı verilerinin açıklanmasıyla güçlü bir rekor beklendiğini dile getirdi. Türkiye genelinde 11 ayda, bir önceki yıla göre yüzde 39.4 artışla 50 bin 735'e yükselen yabancıya konut satışında, Türkiye'de ikinci sırada olan Antalya, 11 ayda 10 bin 557 satışla ilk kez 10 bin adet barajını geçti. Bu rakam kent ekonomisine önemli döviz girdisi sağladı. Şimdiden yıllık rekor kırıldı. 2021 sonu toplam satışı için beklenti ise 12 bin satışa fulaşmak.
2022 HEDEFİ 15 BİN KONUT
Yabancıya konut satışında Türkiye'nin 2021 yılında ilk defa 50 bin, Antalya'nın da 10 bin barajını geçerek rekor kırdığını anlatan Özgün, 2022 yılı beklentilerini ise şöyle açıkladı:
“Bu yıl, Türkiye için turizmde çok önemli bir sene olacak. Salgın öncesinde turizmde rekor yakaladığımız 2019'u bu yıl aşacağımız öngörülüyor. Turizmdeki hareketliliğin ve döviz kurundaki mevcut durumun devam etmesi, kaliteli ve Avrupa'ya göre uygun fiyatlı konut üreten Türkiye'nin bu cazibesini koruması, yabancıların gayrimenkul yatırımının devamını sağlayacaktır. Bu nedenlerle 2022'de yabancılara satılan konut adedinin 70 bini rahat aşacağı kanaatindeyim. Antalya, bu rakamdan en az 15 bin adet pay alacaktır. Öte yandan, yabancıya konut satışında 100 bin adet hedefine 2-3 yıl içerisinde ulaşacağımızı düşünüyoruz."


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.