2021'de Konut Satışları Arttı Mı?

2021'de Konut Satışları Arttı Mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarıyer'de bir otelde gerçekleşen GYODER'in 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Konut satışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sarıyer'de bir otelde gerçekleşen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'na katılım gösterdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; GYODER'in 21. Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulunan Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarına ve akıllı şehir uygulamalarına da değindi. 

Kurum, son 300 senedir şehirleşmede meydana gelen büyüme kapsamında şehirlerin nüfus yoğunluğunun da büyük oranda arttığını dile getirdi. 

2050 senesinde dünya nüfusunun üçte ikilik kısmının şehirlerde yaşayacağının öngörüldüğünü vurgulayan Murat Kurum, Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünya nüfusunun son 60 senede 4,5 milyar bir yükselişle yaklaşık 7,6 milyara çıktığını ifade etti. Bu yükselişin sürerek 2030'da 8,6 milyar, 2050'de ise 9,8 milyar olacağının öngörüldüğünü belirten Murat Kurum, bu veriler çerçevesinde Türkiye'nin nüfusunun da 2100'de 101 milyon olacağına dikkat çekti. 

Kurum, "Bu durumun bizlere söylediği çok önemli realiteler var. Nedir bunlar? Şehir merkezleri ve çeperlerinde barınma ihtiyacı artacak, yeni şehirler ve uydu kentler inşa edilecek, eski ve sağlıksız yapı stoku dönüşecek. Buna bağlı olarak ülkeler hem arazi oluşturma hem de enerji verimli akıllı şehircilik noktasında şimdiden başlamış olduğu atılımları daha da güçlendirecek. Bu manada yeni dünyada yapı sektörü sadece ticari değil stratejik bir öneme de sahip olacak" açıklamasında bulundu. 

"Bu Yılın İlk 5 Ayında 420 Bin Konutun Satışı Gerçekleşti"

GYODER'in uzun senelerden beri gayrimenkul sektöründeki gelişimlere ve sürdürülebilir büyümeye öncü olan kuruluşların başında yer aldığına dikkat çeken Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

"224 kurumsal üyesiyle yapı sektörümüzü ulusal ve uluslararası alanlarda da başarıyla temsil ediyor. 'Birlikten Güç Doğar' anlayışla geleceğin şehirlerinin inşasında sahada etkin güç ve adeta bir dinamo görevi görüyor. Sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile yürütülen iş birliği, sektörün bütüncül yaklaşımlar sergilemesine, uyum içerisinde çalışmasına da büyük katkılar sağlıyor. İşte böylesi önemli katkılar sayesinde ülkemizde her yıl 1 milyonun üzerinde konut el değiştiriyor. Şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bizim ülkemiz sadece 2020 yılında 1 milyon 499 bin konutun satıldığı devasa bir piyasaya sahip. Bu ivme pandemiye rağmen devam ediyor. Dahası bu yılın ilk 5 ayında 420 bin konutun satışı gerçekleşti.

Salgın koşullarına rağmen ülkede gayrimenkul satışına yabancıların ilgisi yüksek oldu. Sadece 2020 yılında yaklaşık değeri 24 milyar lira olan 48 bin bağımsız bölümden oluşan konut, yabancılar tarafından satın alındı. Bu anlamda Türkiye, küresel piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmelere ve pandemiye rağmen yerli ve yabancı yatırımcıların güven duyduğu bir ülke olmuştur. Türk gayrimenkul ve inşaat sektörünün tecrübe ve kalitesi uluslararası alanda bir kez daha tescil edilmiştir. Biz de bu süreci desteklemek için Bakanlık olarak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. GYODER ile gayrimenkul sektörü sorunlarının ilk elden çözümü noktasında yakın bir işbirliği yapıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.