2021'de Konut Kredisi Kullanımı Yükseldi Mi?

2021'de Konut Kredisi Kullanımı Yükseldi Mi?

Son dönemlerde kredi kullanımında ilk sırada yer alan sektör konut oldu. Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, konut sektöründe kredi kullanımını değerlendirdi.

A+A-

Son senelerde kredi genişlemelerinde ilk sırada yer alan sektör konut oldu. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; konut sektöründeki kredilerde kamu bankalarıyla özel bankalar arasında oluşan fark ön planda.

Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından yapılan değerlendirmelerde, 2015'in sonunda 46,6 milyar Türk Lirası olarak belirlenen kamu bankalarının konut kredisi hacmi, 2021 Mayıs'ta 178,9 milyar Türk Lirası'na ulaştı. Beş buçuk senede yaşanan yükseliş yüzde 284 olarak belirlendi. 

Yerli özel bankalarda ise bu süreçte konut kredisi hacmi 50,9 milyar Türk Lirası'ndan 47,9 milyar Türk Lirası'na düştü. Bu durumda yerli özel bankaların konut kredisi hacmi beş buçuk senede yüzde 6 gerileme gösterdi. Enflasyonda hesaba dahil edildiğinde reel düşüş daha çok oldu. 

Yabancı özel bankalarda ise bu süreçte konut kredisi hacminde yüzde 5 oranında çok sınırlı bir nominal artış kaydedildi ve sayı 46,2 milyar Türk Lirası'ndan 48,4 milyar Türk Lirası'na çıktı. Yabancı özel bankalarda da son beş buçuk senede reel olarak konut kredisi hacminde daralma yaşandı. 

Toplam bankacılık sektörü değerlendirildiğinde ise konut kredisi hacmi yüzde 92 yükselişle 143,7 milyar Türk Lirası'ndan 275,2 milyar Türk Lirası'na ulaştığı görüldü. Bu süreçte birikimli enflasyonun yüzde 106,8 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, toplam konut kredisi hacminin, 5,5 senede daralma gösterdiği ortaya çıktı.  

FAİZ RİSKİ

Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında “Diğer banka gruplarının konut kredisi rakamlarında önemli bir değişim olmaz iken, kamu bankaları tarafından verilen konut kredilerindeki artış dikkat çekici seviyede” diye konuştu.

Kamu bankalarının 2020'de konut kredilerini ortalama yüzde 8 faizle kullandırdığına fakat bu kredilerin bugün ortalama yüzde 16 faizle finanse edildiğine vurgu yapan Babaşçu, “Kredi tutarındaki artış dikkate alındığında faiz riskinin önemli seviyede olduğu görülmektedir” dedi.

2020’nin Nisan-Mayıs aylarında 5,2 milyar Türk Lirası net kar duyuran kamu mevduat bankaları, 2021 yılının aynı döneminde 1,1 milyar Türk Lirası tutarında net zarara uğradı. Prof. Dr. Şenol Babuşçu, zararın sebebinin, geçtiğimiz sene düşük faizle sunulan kredilerin ve alınan yüklü Hazine tahvillerinin olduğunu söyledi. 

Kamu bankalarının enflasyonun altında oranla sunduğu konut kredileri, ev fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.