2019'da Konut Fiyatları Yüzde 25 Artacak

2019'da Konut Fiyatları Yüzde 25 Artacak

İnşaatçılar Derneği başkanı Nazmi Durbakayım 2019 yılında konut fiyatlarının yüzde 25 artacağını söyledi. Devlet teşviklerinin yıl sonunda biteceğini hatırlatan Durabakayım konut almanın tam zamanı olduğunu hatırlattı.

A+A-

Gayrimenkul sektörü, satışlar ve faiz arasındaki ters orantının en çok hissedildiği sektörlerden biri haline geldi. Mevduat ve kredi faizinin yükselmesi, düşük kira geliri ve konutun prim yapma potansiyelinin zayıflaması, ev alma isteğini azaltıyor. Sektör temsilcileri ise konut alacaklara önemli uyarılar yapıyor.

İnşaat maliyetlerinin artmasıyla, yapı ruhsatlarının azaldığını söyleyen İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, şu açıklamalarda bulundu:

''Konut fiyatlarında artış kaçınılmaz''

“Maliyetler çok yükseldi. Bunlar henüz fiyatlara yansıtılmadı. Faizlerde de aşağı trend gözleniyor. Bu trendin hızlanması hâlinde, konut fiyatlarında artış kaçınılmaz olacak. Tıpkı 2001 krizinin ardından, 2004 ve sonrasında yaşanan gibi bir süreç bekliyor bizi.''

''Konut almanın tam zamanı''

Arsa sahibine yüzde 80 vererek iş yapmaya kalkışanların olduğunu, işi inşaat olmayan ve hesabını doğru yapmayan zayıfların şu anda büyük zararlar ederek piyasadan çıkmaya başladığını söyleyen Nazmi Durbakayım “Bunu ruhsatlardan da açıkça görüyoruz, yapı ruhsatları bu yıl yüzde 50 azaldı. Bu ne demek? Artık daha az inşaat arzı olacak, stoklar hızlı tükenecek. Bir de maliyetlerin fiyatlara ekleneceğini hesaba katarsanız, şu anda konut almanın tam zamanı. Ancak bakıyoruz, oturduğu evi bile satıp, parayı faize yatıranlar var. Hâlbuki 2-3 yıl sonra mevduat kazançlarını bile katsalar, dönüp sattıkları evi alamayacaklar. Mevduat faizleri yüzde 15 ve altına gerilesin, yine konuta koşacaklar, ama bugünkü fırsatları bulamayacaklar. 2019’da fiyatların yüzde 25 artabileceğini tahmin ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum