1915 Çanakkale Köprüsü Bugün Açılıyor!

1915 Çanakkale Köprüsü Bugün Açılıyor!

Yap-işlet devret modeliyle yapılarak Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümünde açılması planlanan 1915 Çanakkale köprüsü bugün itibariyle açılıyor.

A+A-

Her yıl olduğu gibi bu sene de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde yani bugün şehitlerimiz anılırken, bu sene yapılacak olan etkinlikleri, diğerlerinden farklı hale getiren önemli bir açılış bulunuyor. Çanakkale Boğazı’nda iki yakanın buluşmasını sağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, bu seneki 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü törenlerinin anlamının daha da güçlü olmasını sağlayacak bir açılış organizasyonuyla beraber hizmete açılacak. Asya ve Avrupa kıtası, bu defa Çanakkale Boğazı’nda hayata geçirilen dev köprüyle birbiriyle buluşturuluyor.

Gurur projesi de tarihi günde açılıyor

Türkiye’nin önemli müteahhitleri Limak ve Yapı Merkezi ile Güney Koreli DL E-C ve SK Ecoplant grupları tarafından meydana getirilen konsorsiyumun temelini 18 Mart 2017 tarihinde attığı, ismi de ülkenin tarihine yakışacak şekilde 1915 Çanakkale Köprüsü şeklinde açıklanan kıtaları kavuşturacak yeni köprü, 5 sene gibi kısa bir zamanda inşa edildi. 4.6 kilometrelik uzunluğa sahip 1915 Çanakkale Köprüsü ve 101 kilometre uzunluğa sahip otoyol, 3.1 milyar Euro yatırım tutarıyla hayata geçirildi.

1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye'deki simge projelerden biri olmasına ek olarak Türk sanayisinin gücünü yansıtması amacıyla da oldukça önem arz ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından belirtilenlere göre; köprü yüzde 90 yerlilik oranıyla hizmete sunuluyor. Köprüyle ilgili önemli tespit de Yapı Merkezi Onursal Başkanı Ersin Arıoğlu’ndan geldi ve “Bu ülke, dünyada ilk 10 asma köprü arasına 3 köprü soktu” diye konuştu. 

Dev proje 1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşasında, Türkiye genelinden 700 şirketin ürün ve hizmet desteği sunduğu belirtildi. Kullanılan birçok ürün, inovatif sistemler, ileri teknoloji, yaratıcı modeller ve inovatif sistemlerle tatbik edildi.

Çanakkale'nin çehresi değişiyor

Dünya'da yer alan habere göre; antik çağlardan günümüze kadar taşınmaz değeri, yakın tarihte yaşanan unutulmaz zaferiyle hep özel olacak olan Çanakkale’nin çehresinde, yeni gurur abidesi 1915 Çanakkle Köprüsü'yle önemli değişiklikler olacak. Öncelikle bağlantı yolları ile beraber 101 kilometrelik uzunluğa sahip olan otoyolu ile 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Bölgesi’ndeki ulaşımı yollarının, kuzeyinden güneyine bir ring hattı şekli almasında önemli bir misyon üstlenecek.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde açılan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçilecek. Öte yandan Bakan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti ile ilgili açıklama yaptı.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NÜN GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

18 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 15 euro olarak açıklandı.

Köprünün senelik garanti ücreti 380 milyon euro olurken, toplam verilen garanti ise 6 milyar euroyu buluyor.

Yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümünde 18 Mart 2022’de açılan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Asya ile Avrupa’nın denizin üstünde 4’üncü kez, toplamda da 6’ıncı kez birleştirildiğine dikkati çekerek, köprü için günlük 45 bin araç geçiş garantisinin verildiğini söyledi.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Çanakkale’nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü, inşa şeklindeki Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu’nun bir parçası olacak. 2 bin 23 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya’daki Akashi Kaikyō Köprüsü’nü geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü olan Çanakkale Köprüsü, Balıkesir’deki O-5 ve Silivri’deki O-3 ile O-7 arasında bağlantı kurulmasını sağlıyor.

Köprünün açılışında 16 Şubat 1994 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Çanakkale'ye verilen ve Çanakkale Valiliği'nde özel mahfazası içerisinde muhafaza edilen, üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazılı altın madalya Türk bayrağına toka edilip göndere çekilecek.

Çanakkale önlerinde yer alan "TCG Kınalıada" korvetinden 21 pare top atışı yapılarak, Şehitler Abidesi'nde tören yapılacak.

Bu tören kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokol üyeleri, abidedeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak.

Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okunacak, Erdoğan katılımcılara konuşacak. Kur'an-ı Kerim tilavetinin arkasından şehitler için dua edilip sembolik şehit mezarlarına karanfil bırakılacak.

Erdoğan'ın şehitlik defterini imzalamasının ardından da Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ziyaret edilecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait savaş gemileri boğaz geçişi yapacağı törenin ardından Türk Yıldızları Akrobasi Timi de gösteri uçuşu yaparak, katılımcılara seyir keyfi yaşatacak.

Buradaki törenin arkasından Gelibolu gişelerinde "1915 Çanakkale Köprüsü"nün açılışı yapılacak.

Törenlere, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve çok sayıda bakanın dışında yabancı konuklar da katılacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.