12 Ülkede Tapu Müdürlüğü Kurulacak

12 Ülkede Tapu Müdürlüğü Kurulacak

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yabancılara ve gurbetçilere konut satışını artırmak amacıyla yurt dışında tapu temsilciliği açacak. Toplamda 12 ülkede tapu müdürlüğü açılacak.

A+A-

Türkiye’de yabancıya konut satışı, 2018 yılında rekor kırarak 40 bin seviyesine ulaştı. Döviz kurlarında görülen artış, yabancıya KDV muafiyeti, yabancıların Türk vatandaşlığı alabilmesi için ödemesi gereken bedelin 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesiyle yurt dışı tanıtım ve fuar alanları etkiledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hem yabancılara hem de gurbetçilere yönelik konut satışları hızlanacak.

YURT DIŞINDA TAPU

Hükümetin ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı’ndaki bu çalışmaya göre, yurt dışında yaşayan vatandaşların ve yabancı yatırımcıların Türkiye’deki taşınmaz yatırımlarına yönelik bulundukları ülkelerden işlem yapabilmelerinin sağlanması ve yabancı sermaye akışının hızlandırılması için Tapu ve Kadastro Yurtdışı Teşkilatı’nın açılması amacıyla çalışmalar başladı. Tapu temsilciliklerinin yanı sıra ‘Çevre ve Şehircilik Müşavirleri’ de gündemde yer aldı. 

GELMEYE GEREK YOK

12 ülkede tapu ve kadastro temsilciliklerinin kurulacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu temsilciliklerin yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yabancılarla ülkemizdeki tapu ve kadastro işlemlerine ilişkin hizmetler vereceğini kaydetti.

Bakan Kurum, uygulamanın gayrimenkul alımlarının artık Türkiye’ye gelmeden yapılması için başlayacağını ifade etti.

İLK TEMSİLCİLİK BERLİN'DE

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Berlin Başkonsolosluğu’nda kuruldu. Berlin Tapu ve KadastroTemsilciliği ile Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve Türkiye’de taşınmaz edinmek isteyen yabancılar tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Alım işlemleriyle intikal, ipotek, trampa, bağış işlemleri ile tapu kaydı, tapu kayıt örneği, kadastro verilerine ilişkin bilgi amaçlı aplikasyon ve harita örneği verilmesi kurulan temsilcilikte yapılabiliyor.

MÜŞAVİRLER DE GELİYOR

Türkiye’de yaklaşık 440 bin müteahhit olduğunu belirten Bakan Murat Kurum, “Müteahhitlik sektörünü övünerek anlatıyoruz. Hem bu sektörümüzü hem de Türkiye’de çok gelişmiş olan inşaat malzemeleri sektörümüzü yurt dışına açmamız gerekiyor. Yurt dışına iş yaptığımız ülkelerde ihracat yapacağımız bir model geliştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Tapu ve kadastro temsilciliklerinin yanı sıra çevre ve şehircilik müşavirliğinin gündemlerinde olduğunun altını çizen Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Yurt dışındaki ticari ateşeler gibi bu vasıfta eleman görevlendireceğiz. Bu müşavirler, devletimiz adına ilgili süreçleri yönetecekler, araştırma-geliştirme faaliyetlerinde bulunacaklar, iş birliği imkanlarını araştıracaklar. Aynı zamanda yurt dışında yaşayan vatandaşlarla da bu alandaki konularda bilgi alışverişinde bulunacaklar.”

İŞTE O ÜLKELER

Tapu ve kadastro temsilciliklerinin Almanya, İngiltere, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Danimarka, Norveç, Rusya, Belçika, Katar ve Türki Cumhuriyetler’den 2 ülkede kurulması hedefleniyor. Ülkeler belirlenirken ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı, taşınmaz edinen yabancıların sayısı, potansiyeli yüksek ülkeler ile ekonomik ve tarihi ilişkiler belirlendi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum