Zam Korkusu Malzeme Satışlarını Artırdı

Zam Korkusu Malzeme Satışlarını Artırdı

Artan inşaat maliyetleri yüzünden bir süre beklemeye geçen inşaatçılar fiyatların düşmesi yerine sürekli artması ile yeni bir pozisyon aldı. İnşaatçılar daha fazla zamdan etkilenmemek için alım yapmaya başladı ve malzeme satışları artışa geçti.

A+A-

Kasım ayında başlayan dövizdeki artışlar durmak bilmiyor. 14 lirayı aşan dolardaki hareketlilik iç piyasada fiyat oluşumunun önüne geçiyor. İnşaat maliyetleri hızla yükselirken tedarik sorunu da had safhaya ulaştı. 

İNŞAATÇILAR ‘BEKLE-GÖR’ MODUNDAN ‘DAHA FAZLA ZAMLANMADAN AL’ MODUNA GEÇTİ

Döviz artışının başladığı günlerde inşaat yatırımcıları fiyatları geri geleceği eklentisiyle satın almalarını beklemeye aldı. Ancak fiyatlar beklenenin aksine sürekli yükselmeye devam edince inşaatçılar da fiyatların geri geleceği umudunu kaybetti. Tüm inşaat malzemelerinde fiyat listeleri her hafta değişirken inşaatçılar daha fazla zam yememek için satın alma süreçlerini hızlandırdı. Satın almaların hızlanması ile bayilerin satış rakamları aralık ayı içerisinde artışa geçti.

TEMEL ATARKEN SERAMİK ALIYORLAR

İnşaatçılar normal piyasa koşullarına göre inşaat seviyesine göre malzeme bağlantısı yapıyor. Ancak malzemelerdeki fiyat artışlarının durdurulamaması nedeniyle inşaatçılar daha temel aşamasında finansman gücüne göre malzemesini erkenden satın alıp fiyat artışlarının etkisini minimuma düşürmeye çalışıyor. Henüz temel aşasındayken seramik satın alanlar oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum