Yüzde 25 Sınırı Kira Fiyatlarının Artmasına Neden Oldu

Yüzde 25 Sınırı Kira Fiyatlarının Artmasına Neden Oldu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bu hafta içinde açıkladığı ve TBMMden geçerek Cumhurbaşkanlığına onaya giden kira düzenlemesi, kiraya verilecek boş haldeki evlerin kira fiyatlarının daha da yükselmesine yol açtı.

A+A-

Kanun değişikliği duyulur duyulmaz kiralık ev fiyatlarına adeta zam yağdığını belirten Emlak Müşaviri Salim Taşçı, ev sahiplerinin çift haneye koşan yüksek enflasyona rağmen kira zammının yüzde 25’le sınırlanmasına razı olamadıklarını belirterek “Düzenleme duyulur duyulmaz yeni ilandaki 2 bin liralık evlerin kirası 3 bin liraya, 3 bin liralık evler 4 bin liraya çıktı. Bazı bölgelerde artışlar çok daha yüksek oldu. Ev sahipleri ilandaki evlerinin kira bedellerine hiç hesapta yokken yüzde 35 ila yüzde 50 zam yaptı. Zam oranı bazı bölgelerde yüzde 100’lere dayandı” dedi.

Yüzde 25 zam sınırından kurtulmak isteyen ev sahiplerinin 10 yıldır oturan kiracılarını 3 ay önceden haber verip çıkarmaya başlayacağını anlatan Taşçı, şunları söyledi:

“Çıkmak istemeyen kiracı ev sahibiyle çifte kontrat yapıp enflasyona uyumlu zammı kabul eder. Çifte kontratla vergi kaybı yaşanır. 5 yıllık kiracılara tahliye davaları yağar. Yağmaya da başladı. Tuzu kuru ev sahipleri evini kiralamaz, boş bekletir. Geçimini kira geliriyle sağlayanlar çok zor duruma düşer. Herkes kira zammını enflasyona uyarlamak için uğraşır, kiracının da ev sahibinin de rahatı kalmaz.

Önümüzdeki günlerde ev sahibi-kiracı kavgaları başlayacak, tahliye davalarında patlama yaşanacak. Yüzde 25’e sabitlenen kiralar nedeniyle piyasa kötü etkilenecek, kiralık ev sayısı azalacak ve ev kiraları daha da artacak.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.