Yüksek Kiraya Avrupa Modelli Çözüm, Kiralık Ev Şirketleri Geliyor!

Yüksek Kiraya Avrupa Modelli Çözüm, Kiralık Ev Şirketleri Geliyor!

Son dönemlerde kira fiyatlarındaki fahiş yükseliş için harekete geçildi. Hükümet, Avrupa’daki gibi ev kiralama şirketi modeli üzerinde duruyor.

A+A-

Son zamanlarda hızla artan kira fiyatlarını durduracak formül üzerinde çalışmalar yapılıyor. Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketler belli bir süre kiraya verilmek koşuluyla ev veya işyeri inşa edecek. Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha az olacak. Gayrimenkul sahibi şirketler, kira geliri elde kazanmanın yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da kaydedilecek. 

Kira yükselişinin durması beklenen bu sistemden şu anda sadece satmak için konut ve işyeri üreten TOKİ’nin de yararlanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul inşa etmesi bekleniyor. TOKİ’nin yanı sıra gayrimenkul üreten belediye şirketlerinin de sistemde yer alması gündemde AK Parti milletvekillerinin gündeme getirdiği öneri konusunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda çalışma başlatıldığı, söz konusu formülün hayata geçirilip geçirilemeyeceğinin değerlendirildiği belirtildi. 

Üniversite şehirleri 

Edinilen bilgiye göre, özellikle üniversitelerin çok olduğu şehirler başta olmak üzere kira fiyatlarında bu yaz meydana gelen hızlı artış, AK Parti’de de gündem oldu. Ekonomi kurmaylarının gerçekleştirdiği toplantılarda kira fiyatlarına müdahalenin teknik olarak mümkün olmadığı, fakat kiralık konut ve dükkan üretimine yönelik düzenlemeler yapılabileceği belirtildi. Bu konuda seçim bölgelerinde çok sayıda şikayet alan vekillerin konuyu Ankara’ya taşıdığı belirtiliyor. 

Şikayetler çoğaldı 

İlk olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Antalya gibi illerde fiyatlardaki fahiş değişim üzerine, kiracılar ‘platform’ kurarak çalışmaya başlarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başta olmak üzere muhalefet, kira fiyatlarına yönelik çözüm üretilmesi gerektiğini belirtiyor. Gerçekçi olmayan fahiş fiyat yükselişlerinin durması için ortaya atılan bazı önerilerin değerlendirildiği belirtildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, kira amaçlı konut ve iş yeri üretimine yönelik yeni düzenlemeler yapabileceği belirtiliyor. Yalnızca kiralamak amacıyla konut ve işleri üreten şirketlerin, kira gelirlerinden alınan vergi ve KDV’lerden muaf olabileceği ve indirim uygulanabileceği kaydediliyor. Böylece kiralama amaçlı konut ve işyeri üretiminin cazip hale olabileceği ifade ediliyor.

Öneriler değerlendiriliyor

Kiradan tahsil edilen vergi tutarlarının, bu amaçla hizmet edecek şirketlerden farklı uygulanması, yasal alt yapının değiştirilmesi, beyanname zorunluluğu gibi uygulamalarda farklılık yolması için çalışma yapıldığı belirtiliyor. Yasal altyapının oluşturulması halinde satış amaçlı üretim yapan bazı şirketlerin de bu sistemi kullanabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.