Yüksek Katlı Binaları Artık Yapmayacağız

Yüksek Katlı Binaları Artık Yapmayacağız

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum, "Yüksek katlı binalar bizleri rahatsız etmeye başladı. Bunlara artık dur demeliyiz. 30-40 katlı binaları kentsel dönüşümde de görüyoruz. Bunları artık yapmayacağız" dedi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'da düzenlenen Kentsel Gelişim Zirvesi 2018’de önemli açıklamalarda bulundu. Özeleştirilerde bulunan Bakan kurum, "yüksek katlı binalar bizleri rahatsız etmeye başladı" dedi.

YÜKSEK KATLI BİNALARI ARTIK YAPMAYACAĞIZ

Bir zamanlar yüksek katlı binalar ülkemizde ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, "Hem imar planlarının azlığı, hem nüfus yoğunluğunun kente göçü gerçekten hızlı biçimde artışı, yüksek binaların ihtiyacını gündeme getirdi. Yüksek bina ihtiyaçları oldu, hatta biraz da özentiydi. Ancak bugün baktığımızda yüksek katlı binalar bizleri rahatsız etmeye başladı. 30 - 40 katlı binalar bunları kentsel dönüşüm projelerinde de görüyoruz. Bunları artık yapmayacağız. Bunlara artık dur dememizin zamanı geldi. Evet bizde kendi içimizde hatalar yaptık. Ancak biz bundan sonra yapacağımız bütün projelerde yatay mimarili, sosyal donatısı olan, sosyal ihtiyacı olan projeler yapmak durumundayız. Aslında bunun en güzel örneği Kanal İstanbul projesi etrafında yapımı planlanan projeler olacak. Kanalın iki etrafında yatay yapılaşmanın hakim olduğu, tüm sosyal ihtiyaçların giderildiği gerçekten örnek bir şehircilik anlayışını inşallah orada göstermiş olacağız" dedi.

Kurum, "Tüm kentsel dönüşüm projelerimizde bunları göstermemiz gerekiyor. Bizim gelecek nesillere, Mimar Sinanlarımızın bize bıraktıkları, eserleri bizimde bırakmamız gerektiriyor. 300-400 sene sonra biz bu dönemde şu eserleri yaptık diyebileceğimiz gerçekten projelere ihtiyacımız var. Bu projeleri de hep birlikte yapmamız gerekiyor. 

Bu illa betonarme olmak zorunda da değil, ecdadımıza bakıyoruz, ahşap binalarımızı yapmışlar. Hala ayaktalar, bu açıklıklarda ahşap binalar var.. Bizimde bugün ki teknolojide daha iyisini yapma imkanımız var. Bizim de gelecek nesillere bizim de ecdadımız bunları yaptı diyeceğimiz, bu eserleri bırakmamız gerekiyor."diye konuştu. 

2023 ŞEHİRCİLİK VİZYONU HAZIRLIYORUZ

Her şehrin, her ülkenin kendine özgü bir kültürü, mimarisi olması gerektiğinin altını çizen Bakan Kurum, "Artık bizim şehirlerimizin hepsi birbirine benzemeye başladı. Eskiden baktığınızda Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde farklılıklar olduğunu görürsünüz. Bu farklılıkları bizim yaşatmamız gerekiyor. Bu şehrin kültürü, bu şehrin mimarisi kendine özgü olmak zorunda. Bizim bunları yaşatmamız gerekiyor.  İşte biz de bunlara yönelik 2023 şehircilik vizyonu hazırlıyoruz. Bu vizyonda kentlerimizin nasıl olması gerektiği, mimari yapılarımızın nasıl olması gerektiği, şehirler ve bölgeler ölçeğinde nasıl olması gerektiğini bu vizyon çerçevesinde ortaya koymaya çalışacağız." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.