Yeni Yılda Konut Sektörü Canlanacak

Yeni Yılda Konut Sektörü Canlanacak

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz iki seneyi durgun geçiren gayrimenkul sektörü, 2022'de yeni yatırımlarla ibreyi yukarı çıkarmayı hedefliyor. Sektör temsilcileri bu yıl içerisinde yeni projelerin hayata geçirileceğini ifade etti.

A+A-

2021 inşaat malzemelerinde meydana gelen fiyat artışları sebebiyle sektörde maliyetlerin ve konut fiyatlarının hızla yükselişe geçtiği bir sene oldu. Akşam'dan Şenay  Büyükköşdere'nin haberine göre; hem maliyet artışı hem kovid etkileriyle beraber yeni yatırımlarda da ciddi bir yavaşlama yaşandı. Buna karşın sektör yılı rekorlarla kapattı. Kasım ayında 178 bin konut satılarak yılın en yüksek aylık satış rakamı olurken 11 ayda 1 milyon 265 bin ev satışı gerçekleşti. Yıl Sonunda ise rakamın 1.5 milyona ulaştığı ve yeni bir rekor daha kırıldığı tahmin ediliyor. Üst üste gelen rekorların ve kurlardaki düşüşün neden olduğu motivasyonla konut sektörü oyuncuları 2022 yılına daha umutlu başlıyor. Yatırımlar için de tekrar düğmeye basıldı. 

KENTSEL ÇÖZÜM YILI

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün, son iki senedir çok önemli bir sınav verdiğini söyleyerek "2022'de bizi çok zor bir süreç bekliyor. İnşaat sektörünün 2022 yılı ajandasının ana başlığını, konut fiyatları oluşturacak. Sektörün ana sorunu olarak öne çıkan fiyatların direkt bağlı olduğu konut kredi faizleri, maliyet artışları ve azalan konut arzı, önümüzdeki ayların belirleyicisi olacak" diye konuştu. Konut talebinin karşılanmasının tek yolunun fiyatların erişilebilir seviyede olacak şekilde arzın genişletilmesi, yani yeni projelerin acilen devreye girmesi olduğunu söyleyen Durbakayım, "Bunun içinde yapılması gereken en önemli adım inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle teminidir. Aynı şekilde inşaat yapımında kullanılan malzemelerdeki fiyat istikrarının sağlanması ve genel inşaat maliyetinin optimum seviyede sabitlenmesidir" diye konuştu.

YENİ PROJELER GELİYOR

Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya da, 2021 sonu itibarıyla gözlenen tablonun konut yatırımının ne kadar güvenli bir liman olduğunun ve ne kadar yüksek prim potansiyeli taşıdığının kanıtı olduğunu belirterek, "İnsanların konuta gösterdiği ilginin en büyük sebeplerinden biri de son 20 yılda yakaladığımız ekonomik büyüme ivmesi ve geleceğe dönük ülkemizin taşıdığı potansiyeldir" dedi. Emtia fiyatlarındaki artış proje maliyetlerini yükseltse de ülkenin dinamiklerine güvenerek, yatırımlara devam etme kararı aldıklarını vurgulayan Çetinsaya, şöyle konuştu: "Güçlü ortaklık yapısıyla kısa süre önce kamuoyuna duyurduğumuz 4 milyar TL yatırım bedeline sahip Tema İstanbul 2 ve Tema World projemiz büyük ses getirdi. Son yıllarda satış ofislerinde görülmeyen ilgi Tema İstanbul 2 satış ofisinde yaşandı. 2022 yılı yeni projelere odaklanacağımız bir yıl olacak. 'Avrupa Konutları' markamızla Bağcılar'da 'Yenimahalle', Ayazağa bölgesinde de 'Saklıvadi' projemizi hayata geçireceğiz." dedi. 

BODRUM GÖCEK RADARDA

2021 senesinde 1 milyar TL yatırım bedelli Çengelköy projesinin temelini atan Tahincioğlu, 2022'de de yatırımlarını hızlandırıyor. Tahincioğlu, bu yıl İstanbul dışında Bodrum, Göcek gibi bölgelerde projeler geliştirecek.

İSTANBUL'A 1.5 MİLYARLIK MEGA PROJE

NEVA Presjtij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk de bu yıl İstanbul piyasasına gireceklerini söyledi. Öztürk, "İstanbul'da özel bir lokasyon bulmayı bekliyorduk. Şimdi şehrin en iyi lokasyonunu bulduk" dedi. 2022'de de yatırımlara ara vermeyeceklerini belirten Öztürk, "İstanbul Kartal'da 1.5 milyar TL yatırımla hayata geçireceğimiz VN Kartal projemiz, bölgenin sembollerinden olacak" şeklinde konuştu.

FİYATLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Yıla yeni yatırımla giren şirketlerden biri de Aşçıoğlu. Zeytinburnu Kazlıçeşme'de, Selenium Park Projesi'nin inşaatına başlayan şirket, projenin yüzde 50'den fazlasını ön satış sürecinde tamamladı. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu, "1 milyar TL yatırım değerine sahip Selenium Park'ta ön satış sürecinde metrekare satış fiyatları 30 bin TL'den başlıyor" dedi. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, 2022'de konut fiyatlarında düşüş beklemediğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.