Yeni İnşaatlarda Maliyet Kriz Öncesine Göre Yüzde 70 Arttı!

Yeni İnşaatlarda Maliyet Kriz Öncesine Göre Yüzde 70 Arttı!

Bornova’da Gold Residence projesini hayata geçiren Önder Avcı İnşaat’ın sahibi Önder Avcı yeni inşaatlarında maliyetlerin kriz öncesine göre yüzde 70 arttığını ifade etti.

A+A-

Gündemdeki konular ile ilgili değerlendirmede bulunan Önder Avcı inşaat maliyetlerindeki artışların yeni konut fiyatlarına yansıtılacağını belirtti. Avcı, “2018 yılında başlayan ekonomik krizde inşaat malzemeleri fiyatları dolardaki artışa paralel olarak tırmanışa geçti. Bunun bize yansıması negatif oldu. Bu maliyet artışını fiyatlara yansıtılamadığı için müteahhitleri sıkıntıya soktu. Şu anda inşa ettiğimiz projemizde maliyetlerimiz kriz öncesine kıyasla yüzde 70 daha da arttı. Müteahhit inşaat yaparken kar etmeyi amaçlar. Bu yüzden bu maliyet artışları ister istemez fiyatlara yansıyacaktır. Bu fiyat artışı sonrası müteahhitlere karşı negatif bir tutum oluşabilir ancak bu tamamen piyasa şartlarına bağlı bir fiyat artışı olacak” dedi.

ARSA SAHİPLERİ GÜVENİLİR MÜTEAHHİT ARIYOR

Konut fiyatlarının düşmesi için arsa maliyetlerinin düşmek zorunda olduğunu ifade eden Avcı sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Arsa oranları şu anda düşme eğiliminde. Müteahhitliği ikinci iş olarak yapanlar arsa paylarını artırıyor. Bunların bir kısmı krizde kendi sektörlerine döndü. Diğerlerinin de kendi sektörlerine dönmesi ve arsaya olan talebin azalması ile arsa maliyeti düşecektir. Arsa sahipleri artık güvenilir müteahhit arıyor. Arsa oranları kısa vadede düşmeyecektir ancak uzun vadede mutlaka düşecektir. Bu 3-5 seneyi bulabilir.”

FAİZLER DÜŞTÜKÇE SATIŞLAR ARTAR

Konut satışlarının konut kredi oranlarına bağlı olduğunu belirten Avcı şu sözlere yer verdi, “2019’un ikinci yarısında piyasalar hareketlenmeye başladı. Koronavirüs sürecinde satışlar tekrar azalmaya başladı. Kamu bankalarının konut kredilerini 0,64’e düşmesi ile piyasa yeniden canlandı ve stoklar önemli oranda eridi. Konut satışları ile konut kredileri birbirine bağlı. Faizler düştükçe satışlar artar.”

MÜTEAHHİTLERİN BÜYÜK KISMI STOKLARI BİTİRMEK İÇİN FİYATLARI FAZLA ARTIRMADI

Kamu bankalarının faiz indiriminin ardından konutlardaki fahiş fiyat artışları ile ilgili eleştirilere de değinen Önder Avcı müteahhitlerin büyük kısmının stokları bitirmek için fazla zam yapmadığını savundu. Avcı, “Müteahhitlerin faiz indirimini fırsata çevirip büyük zamlar yapıldığı söyleniyor. Bu kısmen doğru. Konut fiyatlarında fahiş fiyat artışı yapan meslektaşlarımız var ne yazık ki. Ancak müteahhitlerin önemli bir kısmı elindeki stokları bitirmek için çok fazla zam yapmadı”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.