Yeni Emlakçılık Yasası Başbakanlığa Gidiyor

Yeni Emlakçılık Yasası Başbakanlığa Gidiyor

Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkci yeni emlakçılık yasası ile ilgili sektörün görüşlerinin alındığını, yasa taslağına nihai şeklinin verilmesinin ardından yakın zamanda başbakanlığa gönderileceğini söyledi.

A+A-

Bakan Tüfenkci, yakın bir zamanda ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’na, kurum ve kuruluşlardan gelecek görüşler çerçevesinde nihai şeklinin verilerek, Başbakanlığa gönderileceğini vurguladı. Yönetmelik taslağına göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal edecek tacirler ile esnaf ve sanatkar yetki belgesi alacağını söyleyen Bakan Tüfenkci, böylece bu işle iştigal eden kişilerin mesleki itibarının korunmasını, taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılmasını, nitelikli insan kaynağı yaratılmasını, taşınmaz ticareti yapılan işletmelerde hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Tüfenkci, ilk defa mevzuatta bahse konu mesleğe yönelik davranış kurallarının belirlenmiş olacağının altını çizdi.

LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI

Yönetmelik taslağına göre yetki belgesi Bakanlığın il müdürlüklerinden alınacak, beş yıl geçerli olacak. Vatandaşlar, yetki belgesine sahip emlakçıları Bakanlığın internet sitesinden kontrol edebilecek. Emlakçıların, esnaf ya da ticaret odalarına kayıt yaptırması ve vergi mükellefi olması zorunlu tutulacak. Taşınmaz ticareti yapılan işletmede çalışanların mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek. Bakanlık tarafından Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulacak. Emlakçılık yapmak için 18 yaşım doldurma ve en az lise mezunu olma şartı aranacak. Emlakçıların mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması gerekecek.

Yönetmelik taslağı ile işletmelerde aranacak şartlar da belirlenecek. Buna göre emlak işletmeleri, bağımsız bölüm niteliğini taşıyacak ve en az 30 metrekare büyüklüğe sahip olacak. Emlak işletmeleri, taşınmaz ticareti dışında faaliyette bulunamayacak. Hizmet sözleşmesinin birer nüshası taraflarda kalacak şekilde en az iki nüsha düzenlenecek. Hizmet sözleşmesinde taşınmazın imar, iskan durumu, büyüklüğü, ipotek, haciz ve benzeri kısıtlamaların bulunup bulunmadığı, cephe ve manzara gibi konum özellikleri, ulaşım bilgileri, okul, ibadethane, hastane ve alışveriş merkezi gibi yerler ile sinema, tiyatro, park ve piknik alanı gibi sosyal alanlara mesafesi, araziler için hisse, emsal ve gabari bilgileri ile üzerinde ekili ve dikili ürün bulunup bulunmadığı gibi bilgiler yer alacak. Emlakçının alacağı hizmet bedeli de sözleşmeye konulacak.  

Taşınmazı gösterme hizmeti karşılığında bir ücret talep edilemeyecek. Ancak, taşınmaz ticareti ile iştigal eden işletmenin bulunduğu ilçe sınırı dışında verilen taşınmaz gösterme hizmeti için taşınmazın gösterildiği kişiden ulaşım masrafı talep edilebilecek.

HİZMET BEDELİ YÜZDE 3

İşletmenin verdiği alım satıma aracılık hizmeti sonucunda alım satıma aracılık sözleşmesi düzenlenecek. Tapu harcının alıcı ve satıcı arasındaki paylaşım usulüyle taraflardan birinin cayması halinde, cayma bedeli ödenip ödenmeyeceği hususu da sözleşmeye girecek. Buna göre, alım satımda, hizmet bedelinin yüzde 10’u, kiralamada da hizmet bedelinin tamamının cayma bedeli olarak ödeneceği hükmüne sözleşmede yer verilecek. Taşınmaz sahibi, birden fazla emlakçıyla aynı taşınmaza yönelik anlaşabilecek.

Hizmet bedeli oranı, alım satım işlemlerinde aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3’ünden, kiralama işlemlerinde aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olamayacak. Hizmet sözleşmesinde alım satıma ilişkin hizmet bedeli oranına yer verilmemesi halinde bu bedel, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin binde 5’i olacak.

Yönetmelik taslağının geçiş hükümlerine göre, mevcut emlak işletmeleri, yönetmelik yayınlandıktan sonra 18 ay içinde yetki belgesi alarak yönetmelik şartlarına uyacak. Lise mezunu olma şartı için mevcutlara muafiyet tanınırken, lise altı eğitimliler de işlerine devam edebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.