Yarım Kalan İnşaatlar İçin 3 Kamu Bankası Devrede

Yarım Kalan İnşaatlar İçin 3 Kamu Bankası Devrede

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'tan evlerini dönüşüm için müteahhitlere veren ve maddi sebeplerden dolayı tamamlanamayan inşaatlar için kullanılabilecek yeni kredi paketi geliyor.

A+A-

Faiz ve dövizdeki yükseliş ile inşaat maliyetlerinde artış yaşanması ile birlikte daralan konut sektörüne yönelik, yabancıya satış için düşürülen vatandaşlık bedeli ile başlayan ve faizlerde indirimle devam eden süreç için üçüncü bir adım daha atılacak. Evini dönüşüm için müteahhitlere veren fakat maddi sıkıntılardan yüzünden tamamlanamayan konutlara için kredi destek paketi çıkarılacak. Binlerce kişinin mağduriyetini de bitirecek paketin hem satılık hem de kiralık tarafta hareketlenme yaratması öngörülüyor.

Kamu bankalarının öncülük ettiği kredi faiz indirimi uygulamalarına özel bankalarda katılmıştı. Faiz indirimleri ile beraber konut satışlarında bir canlanma yaşandı.

Eylül ayında ipotekli konut tarafında neredeyse 58 bin bandına dayanan satış rakamı ile son 5 yıldaki en yüksek satış gerçekleştirildi.

Satışlarda yaşanan bu canlanma doğrudan inşaat piyasasını da hareketlendiriyor. Uzun süredir yeni bir projeye girişmeyen müteahhitler son gelişmelerle birlikte yeni üretim için harekete geçmeye başladı.

3 kamu bankası devrede

Faiz indirimleri ile konut satışlarında yaşanan canlanmadan sonra ekonomi yönetimi şimdi de yeni bir kredi paketini devreye sokacak. Ziraat Bankası Genel Müdürü’nün geçtiğimiz günlerde ifade ettiği ve gerçek anlamda müteahhitlere nefes aldıracak paket, kamu bankaları olan Ziraat, Halk ve Vakıfbank üzerinden uygulanacak.

Yarım kalan inşaat için kredi paketi

Pakette faiz, döviz ve inşaat maliyetlerinde artış yaşanması ile beraber satışların durması ile zorlanan müteahhitlerin yarım bıraktıkları inşaatların tamamlanması için uygun faiz oranı ve uzun vadeli kredi seçenekleri yer alacak.

Gözler Bakan Albayrak’ta

Gelecek günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması beklenen paketin gündeme gelmesinin ardından inşaat sektörü detayları merakla bekliyor.

Ruhsatta yüzde 60, iskanda yüzde 10 azalma var

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 aylık dönemler üzerinden açıklanan yapı izin istatistiklerinde yer alan bilgilere göre; belediyeler tarafından yılın ilk 6 ayında verilen yapı ruhsatlarında bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 azalma yaşandı.

Fiyatlara da yansıyacak

İnşaat bitirme kredisi ile hem kiralık hem de satılık tarafında büyük bir konut arzı meydana gelecek. Özellikle Fikirtepe gibi büyük sayıda inşaatın yarım kaldığı bölgelerde büyük rahatlama sağlayacak. 

Binlerce kişinin mağduriyeti sona erecek

Yarım kalan konutlar için destek paketi açıklandığı zaman evini arsasını kat karşılığı veya farklı bir yöntem üzerinden müteahhide vermiş ancak firmaların maddi olumsuzluklarından dolayı uzun zamandır evini teslim alamamış binlerce vatandaşın mağduriyetinin de biteceğini belirten, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, böyle bir paketin en büyük etkisinin başlıca bu yönde görülebileceğini ifade etti.

Yüzde 65'i ikinci el

Konut fiyatlarının yüksek oluşunun vatandaşı ikinci ele yönelttiğini ve satılan konutların yüzde 65'ini ikinci el konutların oluşturduğunu belirten Aşa, kredi destek paketi ile konut piyasasında canlanmanın yaşanacağını özellikle belli bir fiyat sınırının altındaki konutlara ilginin ise tekrar oluşabileceğini söyledi.

Kirada yüzde 20 artış

Kiralık tarafında ise kentsel dönüşümden kaynaklı evi yıkıldığı için kiraya çıkan aileler de başta olmak üzere birçok nedenden dolayı özellikle son 1 yıl içerisinde kira fiyatlarında yüzde 20 oranında artış yaşandığına dikkat çeken Aşa, ''Evleri tamamlanan vatandaşlar kirada bulundukları daireleri boşaltarak yeni evlerine çıkacak ve yeni yapılacak projelerde artı daire stoğu da ortaya çıkacak. Tüm bunlar kira fiyatlarını aşağı yönlü etkileyecektir.'' dedi.

En düşük oran 0,99

Kamu bankalarının öncülük ettiği kredi faizlerinde indirim kampanyasından sonra özel bankalarda kampanyayı uygulamıştı. İndirimden sonra bankalarda konut kredisi faiz oranı yüzde 0,99’a kadar düştü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.