Yabancıya Konut Satışında KDV İstisnası Kaldırılacak Mı?

Yabancıya Konut Satışında KDV İstisnası Kaldırılacak Mı?

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ile yabancılara KDV istisnası kapsamında gayrimenkulü elde tutma süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. Düzenleme sonrası KDV istisnası kaldırılacak mı?

A+A-

Geçtiğimiz günlerde, Hazineye Ait Taşınmaz alların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yabancılara konut satışında büyük bir değişikliğe gidildi. 

Toplam 40 maddeden oluşan kanunda; Türkiye'de çalışma ya da oturma izni alarak, altı aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ile yabancılara KDV istisnası kapsamında teslim edilen konut ya da işyerinin elde tutma süresi 3 yıla çıkarıldı. Söz konusu düzenleme 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 

Yabancıya konut satışında KDV istisnası kaldırılacak mı?

Sözcü'nün haberine göre, Söz konusu KDV istisnası kapsamında teslim edilen konut ya da işyerinin elde tutma süresinin 3 yıla çıkarılmasına yönelik bir düzenlemeye gidildi. Yabancılara KDV istisnası 1 Nisan 2017 tarihinden beri uygulanıyor.. Bu istisnada, satış bedelinin yarısı fatura tarihinden önce döviz olarak Türkiye'ye getirilerek satıcıya ödenmiş olmalı ve kalan yarısı da en geç 1 yıl içerisinde döviz olarak satıcıya ödenmiş olması gerekiyor. 

Tapu devrinin yapıldığı sırada, satış yapan kişilerin KDV istisnası uygulandığına ilişkin bildirim yapmaları ve 1 yıl içerisinde satılamayacağı yönünde tapuya şerh koydurmaları gerekiyor. Ancak bu süre 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren 3 yıl olarak güncellenecek. KDV istisnası yapı ruhsatında konut dükkan, ofis, büro, apart daire, rezidans gibi devre mülklerin ilk teslimlerinde uygulanmaktadır. 

İstisnadan yararlanabilmek için bu yapıları kullanıma hazır halde teslim edilmiş olması gerekiyor. İstisnada usulsüzlük yapılması halinde; tahsil edilmeyen vergi, satıcıdan vergi ziyaı cezası ve faiziyle beraber tahsil edilmektedir. 

Yabancıların vatandaşlık alması kolaylaştırılıyor mu?

Yabancıların Türkiye'den konut satın almasına karşılık vatandaşlık teklif edildiği biliniyor. Ülkemizden yeni düzenleme ile 400 bin dolar ödeyerek konut satın alan kişiler kolaylıkla Türk vatandaşlığı alabiliyor. Vatandaşlık için hem düşük bir ödeme bedeli hem de Katma Değer Vergisiz satın alma olanağı sağlanıyor. Üstelik Türk vatandaşlığı için konut ve işyeri alınması durumunda, taşınmazın tapu kaydına 3 yıl süre ile devir ve terkin yapılmayacağına dair şerh konulmaktadır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.