Yabancıya Konut Satışında Emlakçılardan Denetim Talebi

Yabancıya Konut Satışında Emlakçılardan Denetim Talebi

Emlakçılık sektör temsilcileri Taşınmaz ticaretinde yaşanan aksaklıklar ve yönetmelikte güncelleme talepleri, Ticaret Bakanlığı'na iletti. Talepler arasında yabancıya yapılan konut satışlarında denetim talebi de getirildi.

A+A-

Taşınmaz ticaretine yönelik son gelişmeler ve meydana gelen problemler sektör temsilcileri ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir toplantıda tartışıldı. İtohaber'den Adem Orhun'un haberine göre; ‘Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik, Aksaklıklar ve Çözüm Önerileri’ konulu toplantıya, İstanbul Ticaret Odası’nın ilgili meslek komitesi üyeleri katılırken Ticaret Bakanlığı tarafındaki kişiler de video konferans yöntemiyle katılım sağladı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç’ün başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan sektör temsilcileri, yönetmelik çalışmalarında Oda görüşünün alınması hususunda daha hassas olunmasını talep etti. Toplantıda sektör temsilcileri bazı endişelerini de dile getirdi. Sektör temsilcileri, özellikle internet portallerindeki gayrimenkul ilanlarında usulsüz ve şüpheli durum olduğuna dikkat çekerek, bu konuda denetim ve düzenleme ihtiyacına işaret etti.

Emlak pazarlama faaliyetini gerçekleştirenlerin kendisine ait olanlar dışında başka gayrimenkuller için ilan verenler için yetki belgesi zorunluluğu olduğunu anımsatan sektör temsilcileri, bunun dışında çıkan ilanların önlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Kimlik doğrulama 

Sektör temsilcileri, ek olarak gayrimenkul ilanı verenin kimliğini sorgulayan bir sistem kurulmasını talep etti. İnternette ilan verenlerin kimliklerini doğrulama sistemi olması gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, “Sokakta scooter kiralamak için bile kimlik kartınızı telefonun kamerasına okutuyorsunuz. Oysa milyon liralık gayrimenkul ilanında ilgili kişi Bora Bey, Emel Hanım yazıyor. Bunlar kim, yetkisi var mı, gerçekten öyle bir mülk var mı, kimse bilmiyor” dedi.

Kayıtlı ve kurallara uygun olarak emlakçılık işi yapanların, kamu kurumlarından ve sicilden bilgi alması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, “Bu konuda entegrasyon için Ticaret Bakanlığı’nın katkısına ihtiyaç var” dedi. Günlük kiralık dairelere de düzenleme getirilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcilerinin çözüm teklifleri şöyle oldu:

1."İnternet ilanlarında girilen isimlerin gerçek olması sağlanmalı, isim değişikliğine izin verilmemeli.
2.Gayrimenkul ilan girişlerinde, ada, parsel gibi bilgilerin doğruluğu tutmuyorsa, ilan girişine izin verilmemeli.
3.Verilen ilanlarda kişilerin taşınmazın maliki olup olmadığı TKGM entegrasyonu ile kontrol edilmeli.
4.İlanlarda ‘Yetki Belgesi de belirtilir’ kuralı işletilmeli.
5.Emlakçılık işletmesi sahibinin en az lise tahsiline sahip olması şartı tekrar getirilmeli.
6.Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nde ‘danışman sorgulama’ menüsü olmalı.
7.Yetki belgesiz aracılık faaliyeti veren şirketlerin haksız rekabete sebep olan arka kapı komisyon sistemleri önlenmeli.
8.Hizmet bedeli ödemesinde güvence için Takasbank entegrasyonu kurulmalı.
9.Hizmet bedelinde alt sınır mevzuatla, üst sınır sözleşmelerle serbest piyasa şartlarına göre belirlenmeli."

Yabancıya satışta denetim şartı

Yabancıya gayrimenkul satışında hem mağduriyet hem de haksız rekabet yaşandığını dile getiren sektör temsilcileri, öncelikle bu alanda yetkisiz kişilerin ve aracıların faaliyetinin önlenmesi gerektiğini aktardı. Sektör temsilcileri, yabancıya konut satışında, aracı şirketler tarafından yüzde 10-20’lere varan komisyonlar alındığını dile getirdi. Toplantıda Ticaret Bakanlığı yetkilileri de şunları ifade etti: “Yetki belgesi olmadan portallere üye olan veya ilan veren varsa isimleriyle birlikte bildirin, denetim yapalım. Yabancıya satışın, üzerinde ayrıca çalışılması gereken bir konu olduğu anlaşılıyor. İTO’nun yayımladığı ‘İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’nden de faydalanarak, yabancıya hizmet standartları konusunda bir güncelleme yapılabilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.