Yabancıya Konut Satışında Döviz Bozdurma ve Tapuda Belge Gösterme Zorunluluğu Getirildi

Yabancıya Konut Satışında Döviz Bozdurma ve Tapuda Belge Gösterme Zorunluluğu Getirildi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün genelgesine göre, yabancılar, taşınmaz alım işlemlerinde dövizlerini banka aracılığıyla Merkez Bankası'na satacak, daha sonra banka tarafından hazırlanan döviz alım belgesini tapu müdürlüğüne sunacak.

A+A-

Düzenlemeyle konut veya arsa satın alan yabancıların döviz alım belgesi alması zorunlu olacak. Döviz alım belgesinde, adına döviz bozdurulan yabancı uyruklu kişinin adı soyadı, pasaport numarası ya da yabancı kimlik numarası bulunacak. ,

Gayrimenkul satış sözleşmeleri ise döviz üzerinden ya da dövize endeksli şekilde hazırlanabilecek. Düzenleme çerçevesinde, gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde de gayrimenkul satış sözleşmesi gibi işlem gerçekleştirilecek. Yabancıların satıcı, alıcının Türk vatandaşı ya da Türk şirketi olduğu durumlarda, gayrimenkul satış ya da satış vaadi sözleşmelerinde tutar Türk Lirası üzerinden belirlenecek. Genelgenin yayın tarihinden önce satış tutarının alıcısı hesabına yatırıldığı halinde, geriye dönük döviz alım belgesi talep edilemeyecek. Geçmişte gerçekleşen gayrimenkul satış işlemlerinde, alıcı hesabına döviz cinsinden ödeme gerçekleştirildiyse, Merkez Bankası'nın son efektif satış kuru esas sayılacak. 

Genelgenin yayınlanmasından önce transferi yapılan ve döviz alım belgesi hazırlanamayan durumlar için; alıcıya ödenen miktardan fazla bir tutarın satış değeri olarak gösterilmesi durumunda, aradaki fark kadar Merkez Bankası'na satılmak üzere dövizin bozdurulduğuna döviz alım belgesi istenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.