Yabancıların Türkiye’deki Konutlara İlgisi Neden Azaldı?

Yabancıların Türkiye’deki Konutlara İlgisi Neden Azaldı?

Konut fiyat artışları enflasyonun altında seyrediyor. Durum böyle olunca yabancılar için aynı miktarda dolarla daha iyi bir ev almak imkânı artıyor ancak alımlar artmak yerine geriliyor. Uzmanlar bunun nedenlerini sıraladı

A+A-

Yabancıya konut satışlarında düşüş devam ediyor. Şubatta toplam satışlar yüzde 17 artarken yabancıya satışlar yüzde 10 düştü. Martta toplam satışlar yüzde 12 artarken yabancıya satışlar yüzde 4 düştü. Aslında 2023 Eylül ayından bu yana yabancıya satışlarda düzenli düşüş var. Son 7 aydır değişen oranlarda düşüş trendi izleniyor. Birçok sektör uzmanı en önemli faktör olarak artan “yabancı düşmanlığı”na işaret ediyor. İTO Başkanı Avdagiç de konu üzerinde durmuş, konut satışı ve turizm için yabancı düşmanlığının “yakın ve orta vadede en büyük tehdit” olduğunu söylemişti.       

ahmet-buyukduman.jpg

PARAYA ÇOK BAKMIYORLAR

GİGDER Başkanı Bayram Tekçe de bir açıklamasında, özellikle “düzensiz göçmenlerle oluşan negatif algıyı” birinci neden olarak belirtmiş. Sektör uzmanı Ahmet Büyükduman da mevzuat ve örtülü bir yabancı düşmanlığına işaret ediyor. “Tacize varıyor” diyen Büyükduman şöyle devam ediyor: “İkamet için gayrimenkul değeri 75 bin dolardan 200’e, vatandaşlık için 250 binden 400 bin dolara çıkarıldı. Bunun bir ölçüde etkili olduğu düşünülebilir ama bence taciz faktörü daha etkili. Metrolarda TC vatandaşı olmadığı düşünülen herkese kimlik soruluyor.” Acaba, konut fiyatlarında balon olduğunu düşünüyor ve düşmesini bekliyor olabilirler mi? “Sanmıyorum” diyor Büyükduman, “Balon korkusu yok bence. Alan değer artışı için almıyor, derdi burada kalabilmek. Paraya çok bakmıyorlar. Yatırımcı tarafında olabilir ama gözlemim yok. Vatandaşlık için alanlarda balon korkusu yok.”      

otg4nzexnd-hakan-bucak-yeni-sirket-kurdu.jpg

YATIRIMCI DOSTU PİYASA YOK

Yabancıya satışlardaki düşüş birçok faktörle açıklanıyor. Mars International CEO’su Hakan Bucak bir değerlendirmesinde şöyle sıralanmış: “Türkiye’de yatırım iştahının kaybolması, ekonomik ve siyasi belirsizlikler, deprem faciası, olası İstanbul depremi, yabancı düşmanlığı, bürokratik ve hukuksal kuralların sık değişmesi, şeffaf ve yatırımcı dostu bir piyasanın olmaması, mortgage gibi fırsatların sunulmaması ve Dubai gibi ülkelerin ön plana çıkması…  Aslında vatandaşlık karşılığı konut satışında Türkiye dünyada öne çıkan bir ülke. Arkasında bir istatistik var mı bilmiyorum ama yabancı bir dergide dünya çapında vatandaşlık için konut satışlarının yarısının Türkiye’den geldiği belirtilmiş. Yabancıya bir ayda 8 binden fazla konut satışı olduğu dönemler oldu.” 

endeksacom-teknoloji-altyapisi-hepsi-emlakta-2.jpg

PANDEMİ SONRASI ARTMIŞTI

Endeksa CEO’su Görkem Öğüt: “Yabancıya satışlar, pandemi dönemi dışında artış trendini 2023’e kadar sürdürdü. 2023’te yabancıya 35 bin 5 adet satış gerçekleşti. Bu rakam 2022’nin %48 altında. 2023’te yabancıya konut satışları toplamın %2,9’unu oluşturdu. Bu oran 2022’de %4,5’e kadar yükselmişti. Bu yıl da düşüşün devam ettiğini görüyoruz. İlk 3 ayda yabancıya toplam 5 bin 685 konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemin %48 altında. Toplam satış adedinin %2’si. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde %4’tü. Özellikle Mart ayına baktığımızda yabancıya satışın toplamın % 1,7‘sini oluşturduğunu görüyoruz. Pandemi sonrası konut değeri önemli ölçüde arttı. Endeksa’nın verilerine göre 2021’de Türkiye genelinde konutların değeri %65 artış göstermişken, 2022’de %147, 2023’te de %84 artış yaşandı. Pandemi sonrası vatandaşlık almak için gerekli tutarın 250 bin dolara çekilmesi satış adetlerini önemli ölçüde artırmıştı. Geldiğimiz noktada vatandaşlık için gerekli konut değerinin artırılması ve denetimlerin etkisiyle aylık 1000- 2000 seviyesine geriledi.”

KAYNAK: EKONOMİM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.