Vatandaşlık Düzenlemesiyle Sektör Atağa Kalkacak

Vatandaşlık Düzenlemesiyle Sektör Atağa Kalkacak

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum 250 bin dolara gayrimenkul alana vatandaşlık hakkı düzenlemesi ile inşaat sektörünün atağa geçeceğini, 5 yıllık satışın 1 yılda yapılacağını söyledi.

A+A-

Rusya'nın başkenti Moskova’da bu yıl 12’ncisi düzenlenen Proestate Uluslararası Emlak ve Yatırım Forumu’na Türkler kamu düzeyinde çıkarma yaptı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum öncülüğünde İstanbul Ticaret Odası, Emlak Konut, TOKİ ve özel sektör temsilcileri fuarda yerini aldı. Dün kapılarını açan ve 3 gün sürecek fuarda açılışı Murat Kurum ile Rusya Federasyonu İnşaat, Konut ve Kamu Destekleri Bakanı Vladimir Yakushev birlikte yaptı.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

City of Colors (Renklerin Şehri) adı ve logosuyla İstanbul’un öne çıktığı fuarda birebir görüşmeler yapıldı. Kurum fuarın ilk gününde Türk gayrimenkul sektörünün uzun süredir beklediği bir haberi müjdeledi. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Kurum, son 5 yılda yabancıya 12 milyar dolarlık satış yapıldığını belirterek, “Bu düzenlemeyle sektör atağa kalkacak. Son 5 yılda yapılan satış önümüzdeki 1 yılda yapılacak” dedi. Kurum, 2019’da 10 milyar dolarlık satış yapılabileceğini söyledi.

Alınan bu kararın sektör adına önemli bir adım olduğunu ifade eden Kurum, “Bu anlamda fuarlar, tanıtımlar çok önemli. Faaliyetlerimizi yurtdışı fuarlarda arttırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak bu tür fuarlara güçlü bir şekilde gideceğiz. Türkiye, yabancıya satıştan hak ettiği kadar pay alamıyordu. Yunanistan’daki düzenlemede rakamlar çok düşüktü. Avrupa Birliği yardım etse de Yunanistan krizden böyle çıktı diyebiliriz. Bize de büyük katkısı olacak. Satışta bekleyen konutların hızlı bir şekilde satılmasını sağlayacak bir düzenleme devreye girmiş oldu” dedi. Öte yandan yabancıların alım yaparken uzun bir prosedüre maruz kaldığını belirten Kurum, ek yönetmelikle süreci hızlandıracaklarını ve şartları kolaylaştıracaklarını ifade etti. Bakan Kurum, “Her ülkeye gideceğiz. Rusya, Katar gibi ülkelerde ve Avrupa’da ofisler açmamız gerekiyor. Roadshow’lara da çıkılmalı” dedi. Rusya’da iş yapan Türk müteahhitlerle toplantı da yaptıklarını belirten Bakan Kurum, “Türk müteahhitlerin yurtdışında 368 milyar dolar iş hacmi bulunuyor. Bunun yüzde 19.5’i Rusya’da. Rusya ile ticaret hacmimiz de 27 milyar dolar. Hem bu rakamı hem de Rusya’nın payını artırmamız gerekiyor. Rusya’daki müteahhitlerin sorunlarını da çözeceğiz. Yerli malzeme ve Türk işçi çalıştırmalarını destekler adımlar atacağız” dedi. Rus Bakan Yakushevle iki ülke işbirliği için görüştüklerini söyleyen Kurum, Rusya’da inşa edilen 100 milyon metrekarelik Yeni Moskova Projesi’nde Türk müteahhitlerin daha fazla görev alması için çalışacaklarını ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.