Uzun Süren Davalar Kentsel Dönüşümün Önündeki En Büyük Engel

Uzun Süren Davalar Kentsel Dönüşümün Önündeki En Büyük Engel

Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, kentsel dönüşümde taraf sayısının çok olması sebebiyle açılan davaların en az 3-5 yıl sürdüğünü, bunun da kentsel dönüşüm önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade etti.

A+A-

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Kentsel dönüşüm hedefine göre Türkiye’deki 6 milyon 800 binadan 2 milyonunun acilen yenilenmesi gerekmektedir. Bu 20 milyona yakın konutun 7 milyonuna karşılık gelmektedir. Fakat uzayan mahkemeler, kentsel dönüşümün maliyetli olması, bazı durumlarda yıkılan her bir konuta karşılık verilememesi gibi sebeplerle şehirlerimiz yenilenememektedir. Kentsel dönüşüm hedefinden uzakta kalmaktayız. Karar alınırken kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk yerine ½ çoğunluk yetmelidir. Profesyonel arabuluculuk sistemi devreye sokulmalıdır” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANINA KATKI SAĞLANMALI

İnşaat şirketlerinin kentsel dönüşümde ciddi bir öz sermaye kullandığını aktaran Hamza Can, “İnşaat şirketleri proje kredilerinde faiz indirimi yoluyla teşvik edilmelidir. Hatta faizsiz kredi verilmelidir. Kredi Garanti Fonu devreye sokulmalıdır. Belediyeler kentsel dönüşümden pay almamalıdır. Belediyeler kârı düşünmemeli, sadece hizmeti düşünmelidir. Bu sayede hak sahiplerine verilecek konut sayısı artacaktır. Riskli alanları düzenleyen bir planlama yapılmalıdır” diye konuştu.

YAPI DENETİMİNİ BELEDİYELER ÜSTLENSİN

Kentsel dönüşümde yapı denetimi görevini belediyelerin üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Can, “Yapı denetimi inşaat maliyetlerini artıran bir unsurdur. Kentsel dönüşümde maliyetlerin düşürülmesi ve projelerin hızlandırılması için yapı denetimi noktasında belediyelerin devreye girmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşümü öncelikle yerel yönetimler teşvik etmelidir ve daha fazla efor harcamalıdır” şeklinde konuştu.

SOSYAL DONATI İÇİN İMAR ARTIŞI TEŞVİKİ VERİLMELİ

Riskli binayı yıkarak depreme dayanıklı binaların sorunu çözmeye yetmediğini, bunun yanında çarpık kentleşmeye yönelik çalışmaların da yapılması gerektiğini sözlerine ekleyen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, “Yeşil alan, okul, spor salonu, kültür merkezi eksikliği sorunu devam ediyor. Parsel ve ada bazında arazileri birleştirerek, yeni donatı alanı elde etmek için Devlet tarafından imar artışı teşviki verilmelidir. Bu artış kentsel dönüşümü hem hızlandıracak hem de hak sahiplerinin karar almasını kolaylaştıracaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.