Türkiye'nin En Güçlü 30 İş İnsanı'ndan 6'sı İnşaat Sektöründen!

Türkiye'nin En Güçlü 30 İş İnsanı'ndan 6'sı İnşaat Sektöründen!

Capital 13. kez "Türkiye'nin En Güçlü 30 İş İnsanı" listesini açıkladı. Listede inşaat sektöründen 6 isim yer aldı..

A+A-

Yarattıkları dev cirolar ve istihdam ettikleri binlerce insanla Türkiye ekonomisinde kritik bir noktada duruyor, aldıkları stratejik kararlar ve imza attıkları milyarlarca dolarlık yatırımla iş dünyasının rotasını çiziyorlar. Yurt içinde ve dışındaki etkin networkleri, yüksek itibarları ve vizyonlarıyla da ayrıcalıklı bir konumda olan bu isimler Türk iş dünyasının en güçlü isimleri olarak anılmayı hak ediyor.

Capital bu yıl 13. kez "Türkiye'nin En Güçlü 30 İş İnsanı" araştırmasını gerçekleştirdi. CEO ve CMO Club üyelerinin oylarıyla belirlenen listede bu yıl zirvede yine Koç Holding Başkanı Ömer Koç yer alıyor.

"Türkiye'nin En Güçlü 30 İş İnsanı" listesinde gayrimenkul sektöründen isimler de bulunuyor. Yapılan araştırmaya göre Zorlu Holding Başkanı Ahmet Zorlu listenin 7. sırasında, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak 13. sırada yer aldı. Listenin 19. sırasını Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın alırken, 25. sırada TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik yer aldı.

Kale Grubu Başkan ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay listenin 26. sırasında, Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı ise listenin 28. sırasında yer aldı.

1- Ahmet Zorlu 

Başkan/ Zorlu Holding

15 milyar TL CİRO 
155 ülkeye İHRACAT 
26 bin 150 ÇALIŞAN

"AKILLI ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE ODAKLANDIK”

“Zorlu Grubu olarak, 2018’de 65’inci yılımızı kutlayacağız. Grubumuz, Türkiye’de sanayide en çok istihdam yaratan 3 gruptan ve en büyük 6 ihracatçıdan biri konumunda yer alıyor. 2016 yıl sonu itibarıyla 28 milyar TL’yi bulan aktif toplamımız ve 15 milyar TL’lik ciromuz ile Türkiye’nin en büyük beş grubu arasındayız. Tekstil ve Vestel Grubu’nda kapasite artışı ve yeni ürün üretimine yönelik yatırımlarımız planlı bir şekilde devam ediyor. Sürekli yenilik peşinde koşuyoruz. Maden ve metalürji grubumuz, nikel-kobaltın farklı formlarında bölgesel tedarikçi olma hedefiyle yoluna devam ediyor. Türkiye’de nikel madenciliğini, yüksek katma değer yaratan, yenilikçi bir iş alanı haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Özellikle son 10 yılda 2 milyar dolar civarında yatırım yaptığımız enerjide, yerli, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına dayalı yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Güneş enerjisine yönelik yatırımlara başladık. Geçen yıl Zorlu Solar şirketini kurduk. Bir süre önce de Pakistan’da 300 megavatlık güneş enerjisi yatırımı ve Filistin’e elektrik sağlayacak olan güneş enerji santrallerine yönelik anlaşmalara imza attık. Enerjide sürdürülebilir bir gelecek için akıllı enerji teknolojilerine odaklanmış durumdayız. Geleceğin akıllı evlerini ve şehirlerini yönetecek akıllı enerji teknolojilerine yatırıma bugünden başlamış bulunuyoruz.”

2- Erman Ilıcak

Başkan/ Rönesans Holding 

6,4 milyar TL AKTİF BÜYÜKLÜK
3,4 milyar dolar CİRO 
56 bin ÇALIŞAN

“PPP DENEYİMİNİ FARKLI BÖLGELERE TAŞIYACAĞIZ”

“Başta Avrupa olmak üzere uluslararası arenadaki büyümemizi sürdürüyoruz. Avrupa ve farklı bölgelere, Türkiye’de sağlık alanında elde ettiğimiz PPP deneyimini taşımayı planlıyoruz. Hollanda Rotterdam’da yaklaşık 1 milyar Euro tutarında, yol ve tünellerden oluşan PPP projesine imza atmaya hazırlanıyoruz. Bu büyüme ivmesinin yükselişinde, Dünya Bankası Grubu üyesi IFC’nin (Uluslararası Finans Kurumu), gruba 215 milyon dolar yatırım yaparak ortak olmasının etkisi büyük olacak. IFC ortaklığı sonrasında, grup şirketleri Afrika, Orta Doğu ve Kafkas ülkelerinde yeni yatırımlar yapacak.

Rusya’da da gelecek döneme dair altyapı ve üst yapı proje planımız var. Endüstriyel proje yatırımlarında öne çıkmaya başladık. Bu alanda önümüzdeki dönem odağımızda, Gürcistan, Belarus ve İran gibi ülkelerin yanı sıra Afrika pazarı da var. Fas ve Cezayir’deki fırsatları araştırıyoruz. Türkiye’de İzmir, Antalya ve Bursa’daki 5 proje için 3 yılda, 1,2 milyar Euro değerinde yatırım gerçekleştireceğiz. Türkiye’de gündemimizde ağırlıklı olarak yer tutan bir diğer alan kamu-özel sektör ortaklığı olarak gerçekleştirilen PPP yatırımları. 2020 yılına kadar hastane projelerine yaklaşık 4,3 milyar Euro yatırım yapacağız.”

3- Hamdi Akın

Başkan / Akfen Holding 

1,6 milyar TL CİRO 
34 bin 919 ÇALIŞAN 
359,3 milyon TL NET KÂR

“TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPACAĞIZ”

“Akfen olarak yatırım programımıza tam gaz devam edip ortaklarımıza karşı görevlerimizi yerine getireceğiz. PPP (kamu özel iş birliği modeli) hastane inşaatları, yenilenebilir enerji ve GYO şirketimizde yeni fırsatların değerlendirilmesi ana başlıklarımız olacak. Akfen yeni yatırım olarak bu dönemde angel ve venture arasında kalan İngilizcede “brownfield" olarak tabir edilen orta ölçekli teknoloji şirketlerine yatırım yapacak. Bu şirketleri büyüterek sermaye piyasalarına katmak bugüne kadar olan stratejimize uygun ve tutarlı görünüyor.

Yeni yatırım alanlarımızın önemli bir kısmını Ankara’daki orta ölçekli şirketlerle gerçekleştireceğiz.

Bunun için genç ve dinamik bir ekip kurup çalışmalara başlayacağız.
Sonuç olarak bir taraftan şirket hisse ihraçları devam edip, yeni sermaye değişikliklerine şahit olurken bir yandan da yeni sektörlerdeki gelişimimiz bu dönemde de devam edecek.”

4-  Erol Bilecik

TÜSİAD Başkanı

4 bin ŞİRKET
600 ÜYE

5- Zeynep Bodur Okyay

Başkan ve CEO / Kale Grubu 

1,72 milyar TL CİRO

5  bin çalışan 17 ŞİRKET

“CİROMUZU 3 YILDA 2 KAT BÜYÜTECEĞİZ”
“Kale Grubu olarak, savunma ve havacılık alanında ciromuzu önümüzdeki 3 yıl içerisinde 2 katın üzerinde büyütmeyi hedefliyoruz. Yurt içinde milli savunma ve havacılık projelerindeki etkinliğimiz ve payımız giâerek artarken, bugüne dek kurduğumuz güçlü altyapı sayesinde hafif silahların üretiminde marka olma yolunda kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Savunma ve havacılık alanında koyduğumuz hedeflere ulaşma yolunda önümüzdeki en önemli projelerden biri hiç kuşkusuz; Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi Projesi (TF-X) için, dünyanın en önde gelen üç uluslararası uçak motoru üreticisi şirketten biri olan Rolls-Royce ile ortaklaşa gerçekleştirmek istediğimiz motor projesi. Bu proje ile TF-X uçak motorunu mümkün olan en üst seviyede yerli imkanlarla tasarlayıp geliştirmeyi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz. Elde edeceğimiz başarı, gelişmiş yetkinlik ve tecrübe ile Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticisinden biri olmasını ve uçak motoru ihracatçısı konumuna yükselmesini hedefliyoruz."

6- Fuat Tosyalı

Tosyalı Holding Başkanı

12 milyar TL CİRO
850 milyon dolar İHRACAT
3 bin 500 ÇALIŞAN

Capital

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.