Türkiye'deki 28 Milyon Bağımsız Bölümden 6,7 Milyonu Riskli

Türkiye'deki 28 Milyon Bağımsız Bölümden 6,7 Milyonu Riskli

Türkiye'de 28 milyon bağımsız bölümden 6,7 milyonunun riskli olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat kurum 1,5 milyon bağımsız bölümün acil dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Kurum her yıl 300 bin konutu dönüştüreceklerini belirtti.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kurum, kentsel dönüşüme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, kentsel dönüşüm konusunu milli mücadele, Kurtuluş Savaşı gibi gördüklerini, terörle mücadele kadar önemli olduğunu düşündüklerini dile getirdi. 

Türkiye'de yaşanan depremleri anımsatan Bakan Kurum, salgın sonrasında da ülkedeki en önemli gündemlerden birinin tüm dünyanın da etkilendiği iklim değişikliği ve depremle mücadele olacağına dikkat çekti. Kurum, bugüne kadar kentsel dönüşüme ilişkin çok önemli yatırımlar yaptıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"2012 yılından bugüne tüm Türkiye'de 1,5 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştirdik. Sosyal konut uygulamasıyla birlikte 1 milyon rakamına ulaştık. Toplamda sadece 2 projemizle 2,5 milyon bağımsız bölüm üreterek 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına aldık. Bunun dışında yapı denetim sistemi ki, 2001 yılından sonra, Cumhurbaşkanımızın iktidara geldiği 2002 yılıyla birlikte faaliyete geçen sistemde bugüne kadar 800 bin binamızı denetledik. Şu an devam eden sistemde 400 binamızın denetimi de devam etmektedir. Bu çalışmalarla birlikte bizim tespitlerimiz, Türkiye çapında vatandaşlarımızın yüzde 55'ini güvenli konutlarda oturtma imkanına eriştirdik."

"BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN 6,7 MİLYONU RİSKLİ"

Bakan Kurum, bugüne kadar ne kadar kaynak ayrıldığına ve bundan sonra kaç konut yapılacağı ile ilgili soru üzerine, "Türkiye'de yaklaşık 28 milyon bağımsız bölüm var. Bu bağımsız bölümlerin 6,7 milyonu riskli. Bunların da 1,5 milyonu acilen dönüştürülmesi gereken konutlar. Biz göreve gelir gelmez bir hedef ortaya koyduk. Acil öncelikli dediğimiz 1,5 milyon konutun 5 yıl içerisinde her yıl 300 bin konut dönüştürmek suretiyle toplamda 1,5 milyon acil öncelikli konutun dönüşümünü sağlamak" diye konuştu.

Kentsel dönüşüme 6 başlık koyduklarını dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Bir, afet riski altındaki alanların dönüşümünü sağlamak zorundayız. Şu anki kentleşme oranımız yüzde 85 seviyelerine gelmiş. Şehirdeki çarpık kentleşmeden kaynaklı dönüşümü yapmak zorundayız. Şu an baktığınızda sanayi yapılarında da riskli yapılarımız var. Bu şehrin içinde kalmış, çöküntü haline gelmiş yapıları yine dönüştürmek suretiyle daha sağlam, vatandaşımıza daha iyi hizmet verecek hem esnafımızın daha mutlu olacağı alanlar üretmemiz lazım. Kırsal kalkınmayı sağlamak zorundayız. Tarım köy uygulamalarıyla köydeki istihdamı artırarak hem ürün yetiştiriciliği noktasında katkı sağlayacak hem de köydeki, ilçedeki kaliteyi artıracak adımlar atmamız lazım."

MİLLET BAHÇELERİ DEPREM ESNASINDA TOPLANMA ALANI VAZİFESİ DE GÖRECEK

Kurum, taşkın riski olan yerleri belirleyerek dönüşümünü gerçekleştirdiklerini, tarihi meydanları yenilediklerini dile getirerek, Türkiye geneli kentsel dönüşüm çalışmalarından örnekler aktardı.

"1 milyon konut rakamına ulaştık Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızla. 180 milyar liralık yatırımla. 18 yılda. Dünyada bunun örneği yoktur." diyen Kurum, İstanbul'da gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projelerine ilişkin şunları söyledi: 

"İstanbul'umuzun 39 ilçesinin hemen hemen tamamında Bakanlığımızın kentsel dönüşüm projelerini görebilirsiniz. Bunlar bittiği zaman çok örnek yerleşim alanları olacak. Bu alanlarda, şu anki inşaat teknolojileriyle birlikte de en son teknolojileri kullanıyoruz. Akıllı şehir uygulamaları yapıyoruz. Yeşil alanlarla birlikte Millet Bahçeleri yapıyoruz. Şu an tüm Türkiye'de 292 Millet Bahçesi projemiz var. Bu 292 Millet Bahçesi'nin yatırım değeri 7 milyar lira. Aynı zamanda bu alanlar, deprem esnasında toplanma alanı vazifesi görecek."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.