Türkiye'de Faaliyet Gösteren Katar'lı İnşaat Şirketi Sayısı 45'e Çıktı

Türkiye'de Faaliyet Gösteren Katar'lı İnşaat Şirketi Sayısı 45'e Çıktı

Katarlıların Türk İnşaat sektörüne ilgisi artıyor. Son 5 yıl içerisinde 30 Katarlı inşaat şirketi daha Türkiye'ye geldi. Türkiye'de faaliyet gösteren katarlı inşaat şirketi sayısı 45'e yükseldi.

A+A-

Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nün 2013 itibari ile Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı firmalar listesinde 46 Katarlı firma vardı. Temmuz 2019 itibari ile Katarlı firma sayısı 170. İki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ekonomi alanına da yansıdığı, son 5 yıl içinde 120 civarında Katarlı firmanın Türkiye’de faaliyete geçtiği anlaşılıyor.

Katarlılar ağırlıkla gayrimenkul ve inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Önemli bir kısmı turizm alanında, seyahat acenteliği, lokanta, otel işletmeciliği yapıyor. Toptan perakende ticaret alanında faaliyet gösteren firmalar da bulunuyor.

Müdürlüğün Katarlı firmaları sektörlere ayıran listesinde “inşaat firması” olarak kayıtlı 25 Katarlı firmanın 10’u da aslında gayrimenkul şirketi veya bu konuda danışmanlık yapıyor. Bu dikkate alındığında Türkiye’de gayrimenkul alanında faaliyet gösteren Katarlı firma sayısı 45’e ulaşıyor. Üretim alanındaki Katar sermayeli firma sayısı çok az. En önemlisi BMC. Bu firmada Katar ortaklığı var. Bunların dışında “imalat” işinde gözüken firmalardan Bader Motor, elektrikli makine ve cihaz üretiminde. Katar sermayeli Birlik Ziraat gıda üretimi yapıyor.

Mobilya imalatı yapan da 3 firma bulunuyor. Kimyasal maddeyle madeni yağ üretimi yapan 2 firma var. Motorlu taşıtlar sektöründe gözüken diğer iki firma araç kiralama ve ticareti yapıyor. Son günlerin tartışma konusu Tank Palet Fabrikası dolayısıyla gündeme gelen Altay Tankı üretimi işinde de Katar ortaklığı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.