Türkiye’de Bir Yılda Konut fiyatları Yüzde 50 Arttı!

Türkiye’de Bir Yılda Konut fiyatları Yüzde 50 Arttı!

Emlak bilgi bankası Tapusorcom’un 30 büyükşehirde 298 ilçeyi incelediği ‘Türkiye Satılık Konut Piyasası 2021’ çalışmasına göre, Türkiye’de bir yılda konut fiyatları yüzde 50 oranında arttı.

A+A-

Kovid-19 salgını sürecinde dünya genelinde gayrimenkule olan talep yükseldi. Dünya genelinde ev fiyatları yüzde 10 artarken Türkiye, yüzde 50 artış ile zirveye oturdu. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; döviz, altın, kripto para gibi yatırım araçlarında pandemi sürecinde görülen dalgalı seyir ile enflasyonist ortam, gayrimenkulde tekrar ‘güvenli liman’ algısını gündeme getirdi. Talep yükseldikçe, fiyatlar da arttı. Türkiye’de fiyat yükselişlerinde konut üretiminin düşmesiyle arz-talep dengesinin bozulması, maliyetlerdeki döviz kaynaklı yükseliş ve arsa kıtlığı da etkili oldu.
 

EN DEĞERLİSİ MUĞLA

Diğer taraftan pandemi sürecinde kalabalıktan uzak, bahçeli, balkonlu konutlara talep artarken, tüketicilerin konuttan beklentisinin değişikliğe uğraması, talebin büyükşehirlerden yazlık bölgelere kaymasına neden oldu. Evlerin yaptığı prim, yazlık bölgelerde büyükşehirleri geride bıraktı. Emlak bilgi bankası Tapusorcom’un 30 büyükşehirde 298 ilçeyi incelediği ‘Türkiye Satılık Konut Piyasası 2021’ çalışmasına göre, 2021'in en fazla değer kazanan ili yüzde 47 ile Muğla olarak belirlendi. Muğla’da 2021'in başında 5 bin 607 TL olan metkare fiyatı yıl sonunda 8 bin 97 TL'ye çıktı.

ŞANLIURFA İKİNCİ

Yazlık bölgelere ek olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi de konut değer yükselişi ile ön plana çıktı. Şanlıurfa ve Gaziantep arasında meydana gelen rekabet sonucunda yüzde 39 değer yükselişi gerçekleşen Şanlıurfa, Muğla’dan sonra en fazla değer artışı yaşanan ikinci şehir olarak belirlendi.
Şanlıurfa’da metrekare birim fiyatı 1.795 TL'ye kadar çıktı. Bölgede Şanlıurfa’yı yüzde 36 değer yükselişiyle Gaziantep takip etti. Gaziantep’de metrekare birim fiyatı 3 bin 227 TL'ye çıktı. Diyarbakır, yüzde 29 değer yükselişiyle bölgede üçüncü oldu.

KIŞIN BEŞİKTAŞ YAZIN ÇEŞME

Tapusorcom Genel Müdürü Şevki Çatladı, rapor ilçeler bazında değerlendirildiğinde görülen sonucu şu şekilde açıkladı:

“2021 yılına girdiğimizde konut metrekare değeri en yüksek ilçe İstanbul Beşiktaş’tı. Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağını duyurması, artan göçler, memur atamaları ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasıyla birlikte Beşiktaş, Sarıyer, Bakırköy, Kadıköy gibi ilçelerde ciddi fiyat artışları yaşandı. Ancak bu durum, resmi tatil izinlerinin Kurban Bayramı’yla birleşmesi sonucu uzayan yaz tatilleriyle tersine döndü. Çeşme başta olmak üzere Bodrum, Kaş, Datça ve Foça’da yüzde 60’lara varan değer artışları yaşandı.”

DENGE SAĞLANACAK

Yaşanan değer yükselişiini üst üste gelen ve biriken talebi yanıtlayacak yeterli konut stoğunun olmaması şeklinde belirten Şevki Çatladı, şöyle konuştu:

“2021 yılı geneline baktığımızda yapı ruhsat izinlerinin, yapı kullanım izinlerinden fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle yılın ilk yarısında yapı ruhsatı izni başvurularında ciddi bir düşüş gözlemleniyor. Yılın sonuna doğru harekete geçebilen gayrimenkul imalatçıları birkaç yıl içerisinde piyasaya süreceği yeni ve sıfır konutlarla fiyatların ve talep artışının dengelenmesine katkı sağlayacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.