TOKİ İndirim Kampanyası İle 510 Milyon TL'lik Borç Kapandı

TOKİ İndirim Kampanyası İle 510 Milyon TL'lik Borç Kapandı

TOKİ'nin borcunu peşin ödeyenlere uyguladığı yüzde 22 indirim kampanyası ile TOKİ'den ev alan vatandaşlar 510 milyon TL'lik borcunu kapattı.

A+A-

TOKİ'nin, borcunu vadesinden önce ödeyip tapusunu erken almak isteyen konut ve iş yeri alıcılarına dönük düzenlediği yüzde 22 indirim kampanyasıyla 8 bin 735 alıcı yaklaşık 510 milyon TL ödeme yaptı.

Geri ödemeleri devam eden gayrimenkuller için düzenlenen indirim kampanyasından 8 bin 735 kişi yararlandı, yaklaşık 510 milyon TL borç kapatıldı. Yüzde 22 erken ödeme indirimiyle elde edilen hasılatın yaklaşık yüzde 78'ine karşılık gelen 395 milyon TL kişisel birikimlerle ödendi. Kampanyayla (kısmi ödemeler hariç) 7 bin 400 konut ve iş yeri alıcısı borçlarını kapatarak tapularını almaya hak kazandı.

ESNEK ÖDEME PLANI

Esnek ödeme planı da uygulanan indirim kampanyasında borç bakiyesinin tamamını kapatanların yanı sıra borcunun en az yüzde 25'ini ödeyerek kampanyaya katılan bin 335 konut ve iş yeri alıcısı toplam 54 milyon 278 bin TL'lik peşin ödeme yaparak indirimden yararlandı.

HASILATIN YAKLAŞIK YÜZDE 78'İ KİŞİSEL TASARRUF

TOKİ'nin dar ve orta gelirli vatandaşların beklentisi doğrultusunda düzenlediği geleneksel indirim kampanyasına katılım oranının memnuniyet verici olduğunu ifade eden  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut, şu bilgileri aktardı: "Vatandaşların birikimlerinin değerlendirilmesi ve bu birikimlerin kendilerine kazanç sağlamasını hedefledik. Kampanyamızda yüzde 22'lik bir indirim oranı söz konusu. Bu oranı piyasa şartlarını gözeterek, vatandaşımızın lehine olacak şekilde belirledik. Kampanyadan elde edilen hasılatın yaklaşık yüzde 78'ini vatandaş kişisel birikimleriyle gerçekleştirdi, bankadan ya da herhangi bir finans kuruluşundan bir kaynak, kredi kullanmadı" dedi.

Başkan Bulut, kampanya kapsamında kişisel tasarruflarla yapılan ödemenin 395 milyon 197 bin TL olduğunu kaydetti.

Başkanı Ömer Bulut, konutlara olan yoğun ilginin TOKİ'ye olan güvenin bir göstergesi olduğunu belirtti. "Sahada yaptığımız araştırmalarımızdan hareketle vatandaşlarımızın bizden böyle bir talebinin olduğunu biliyorduk ama böyle yüksek oranda bir talep ön görmüyorduk" diyen Bulut, projelerin bir kısmını hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. 3 bin 500'ün üzerinde konutun ihalesini yaptıklarını, 4 bine yakın konutun ise ihale gününün belirlendiğini ifade eden Bulut, "Yani 50 bin konutun neredeyse yüzde 15'ini fiilen hayata geçirme aşamasına gelmiş bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

36 AYDA TESLİM EDİLECEK

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, projelerin inşa çalışmalarının başlamasını takiben konutların 36 ay içinde vatandaşa teslim edileceğini ve taksitlerin konut teslimlerinden sonra başlayacağını aktardı, idare olarak dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların yanı sıra engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emeklilere yönelik konut üretimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Bulut, proje kapsamında emeklilere yüzde 25 kontenjan, engelli vatandaşlara yüzde 5 kontenjan, şehit ailesi ve gazilere ise yüzde 10 kontenjan ayrıldığını söyledi. Bulut, konutların değişen ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlandığını, evlerin büyüklüklerinin 2+1 ve 3+1 planda olduğunu kaydetti.

MODERN VE GELENEKSEL BİR ARADA

Konutların yatay ve yerel mimari özellikler taşıyacağına vurgu yapan Bulut, "Az katlı, zemin+5'i geçmeyecek nitelikteki konutlar modern yapı teknikleri ve günün ihtiyaçlarını karşılayacak donanımdayken, aynı zamanda gelenekseli de yansıtacak izler taşıyacak" şeklinde konuştu.

"Yeni şehircilik kriterleri doğrultusunda az katlı mimari planda tasarlanan ve bulunduğu bölgenin yöresel dokusundan izler taşıyan 50 bin yeni sosyal konutla doğaya saygılı, insan-şehir ilişkisini gözeten, geleneksel ve modern mimarinin harmanlandığı yeni yerleşimler ortaya çıkacak" diyen TOKİ Başkanı Bulut, yatay mimari uygulamalara dönük hassasiyeti dile getirerek şöyle devam etti: "Proje için önce 10-15 bin rakamlarını konuşurken, böyle bir projenin etkin bir değişimi ortaya koyabilmesi adına rakamı 50 bine çıkarttık, iyi ki çıkartmışız."

Kura çekilişlerinde hak sahibi olanlar için süreç devam ederken, konut sahibi olmaya hak kazanamayan vatandaşlara ilgili bankalara yatırdıkları başvuru ücretleri iade edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.