Tapu Masrafları Ne Kadar 2020?

Tapu Masrafları Ne Kadar 2020?

Ev, arsa, işyeri alım satımında devlet binde 20 oranında tapu harcı alıyor. Tapu harcı 2020 ne kadar? Tapu masraflarını kim ödüyor? Detaylar haberimizde...

A+A-

Konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi gibi satın alma işlemlerinde tapu masrafları ön planda tutuluyor. Konut almak isteyenler tapu masrafını ödemekle mükellef. 

Gayrimenkul satın alırken yüzde 25 ceza ödememek için tapu harcının eksiksiz ödenmesi gerekmekte. 

Gayrimenkul satışlarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden ödeniyor. Gayrimenkul satışında, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere tapu harcı beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden, devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak şekilde binde 20 (yani yüzde 2) oranında hesaplanır ve ödenir. 

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin yüzde 2'si oranında alınır. 

TAPU HARCI HANGİ BANKALARA ÖDENEBİLİR?

Yapu harcı Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile tapu harcı Gelir İdaresi'nin online işlemlerini kullanarak ödenebiliyor. 

CEZASI VAR

Tapuda işlem yapıldıktan sonra 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde, beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının ortaya çıkması durumunda aradaki fark üzerinden hem alıcı hem de satıcı adına ilave harç tarh edilir ve bu ek harç gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. 

Ayrıca, eksik ödenen tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı yüzde 25 oranında vergi ziyaı ceza ödenir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.