Sosyal konut Projesinin Tüm Detayları 13 Eylül’de Açıklanacak

Sosyal konut Projesinin Tüm Detayları 13 Eylül’de Açıklanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine ilişkin tüm detayları 13 Eylül 2022 Salı günü açıklayacak.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 eylül salı günü açıklayacağı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesiyle 81 ilde 250 bin konut inşa edilecek, altyapısı yapılı 100 bin konut arsası satışa sunulacak ve hayata geçirilecek sanayi siteleriyle 10 bine yakın sayıda iş yeri satılacak.

Sosyal konut hamlesi ile dar gelirli için konut üretilirken aynı zamanda kira ve fiyat artışları da dizginlenecek. Son yıllarda üretimdeki yavaşlama nedeniyle birçok ilde konut arzı ihtiyacın gerisinde kaldı. Bu da fiyat artışını beraberinde getirdi. Piyasaya sunulacak yeni arz ile fiyatların da dengelenmesi bekleniyor. Bakan Kurum geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili şunları söylemişti:

“Sosyal konutlar yapılınca emin olun ki gayrimenkul fiyatları düşecek. Bu projeyi duyurmamızla birlikte düşüşe geçmeye başladı. Hem kiralar hem de gayrimenkul fiyatları düşecek.”

Sosyal konutlardan ve arsalardan kimler faydalanabilecek?

  • Sosyal konut ve arsa projelerine ‘evi olmayan’ kişiler müracaat edebilecek.
  • Konut ve arsa projelerinde hedef kitle dar gelirli vatandaşlar. Bu nedenle gelir sınırı belirlendi. İstanbul’da hane geliri 16 bin TL, diğer illerde 14 bin TL altında olanlar başvurabilecek.
  • TOKİ eliyle inşa edilen projelerde emekliler, şehit yakınları, gaziler ve engellilere özel kontenjan ayrılıyor. Bu yıl ilk kez gençlere de listeye girdi. 30 yaş altı gençlere projelerden yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak.
  • Vatandaş dilerse konut yerine arsa projelerine başvuru yapıp, evini kendi inşa edebilecek. Bu projelerin altyapısı kamu tarafından yapıldığı için vatandaş avantaj elde edecek.
  • Konut fiyat artışının önemli bir nedeni de inşaat maliyetlerinin yükselmesi. Sosyal konut projelerinde ise devlet desteği sağlanarak fiyatlar düşürülecek. Vatandaş, özel sektörde bir firmadan alacağı fiyatın çok daha altında bir rakamla ev sahibi olacak.
  • TOKİ’ye yapılacak başvuru sonrasında kura ile hak sahipleri belirlenecek. Kura sonrası hak sahibi olan vatandaş uygun ödeme koşullarına sahip olacak. Vatandaşa 20 yıla varan vade imkânı sunularak, kira öder gibi ev sahibi olması sağlanacak. Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.