Rayiç Bedel Üzerinden Vergi Kaybı 25 Milyar Doları Aştı

Ülkemizde gayrimenkul alım-satımlarında uygulanan mevcut rayiç bedel sisteminde, devletin yıllık vergi kaybının 25 milyar doların üzerine çıktığı belirtildi.

Tulpar Holding’in CVS Havakent ve CVS Portföy iş birliğiyle hazırlattığı, Prof. Dr. Emre Alkin’in kaleme aldığı ve Prof. Dr. Kerem Alkin’in katkı sunduğu “Gayrimenkul Değerlemesi Sorunsalı: Vergi Kaybı ve Eksik Sigorta” raporu, sektördeki vergi kaybı ve sigorta eksikliklerine dikkat çekiyor.

Sektör tarafından da merakla beklenen söz konusu bu raporda, tapu değeri ile gerçek satış değeri arasındaki fark nedeniyle kamu bütçesinin her yıl yaklaşık 25 milyar dolar zarara uğradığı vurgulanıyor.

EN BÜYÜK VERGİ KAYBI İMARLI ARSALARDA

Söz konusu rapora göre, Türkiye’de yılda ortalama 1,5 milyon konut satılırken, rayiç bedel ile gerçek satış fiyatı arasındaki farktan kaynaklanan vergi kaybı 6 milyar doları buluyor. 38 milyon konutun bulunduğu ülkede, düşük rayiç bedeller nedeniyle toplam vergi kaybı 8 milyar dolara ulaşıyor.

İmarlı arazilerdeki kayıplar da eklendiğinde, sektörün kamuya maliyeti 25 milyar dolara yaklaşıyor. Bu durum, hem kamu gelirlerinde ciddi bir azalmaya hem de vergi adaletinde dengesizliklere yol açıyor.

SİGORTA VE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SORUNLAR

Raporda ayrıca, rayiç bedel üzerinden yapılan sigortaların, olası afetlerde yetersiz ödeme riskini artırdığına dikkat çekiliyor. Mevcut sistemin, kentsel dönüşüm projelerini yavaşlattığı ve konut fiyatlarının erişilebilirliğini olumsuz etkilediği de belirtiliyor.

ŞEFFAF VE SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEM VURGUSU
Tulpar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, raporun sektörde farkındalık yaratmayı ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladığını belirterek, “Gerçek satış değeri üzerinden vergilendirme, hem kamu maliyesi hem de toplumsal gelir adaleti için büyük önem taşıyor. 

Mevcut sistemin sürdürülemez olduğu ortada. Daha şeffaf, adil ve sürdürülebilir bir değerleme ve vergilendirme modeline geçiş şart,” dedi.

MURAT KURUM’DAN GERÇEK DEĞER UYARISI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da daha önce yaptığı açıklamalarda, tapu harçlarının gerçek satış değeri üzerinden alınması gerektiğini vurgulamıştı. Kurum, “Gerçek değer üzerinden tapu harcı alınması, adaletsizliği ve haksızlığı ortadan kaldıracaktır,” ifadelerini kullanmıştı.
 

Vergi-Kredi Haberleri

Konut Kredisi Faizleri 25 Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan 'Kira Gelirinde Ek Vergi' İddialarına Yanıt
Tapu Harcı Geliri Yüzde 77 Arttı
0,69 Faizli Kentsel Dönüşüm Kredisinde Düzenleme Geliyor
3 Banka Konut Kredisi Faizlerini Düşürdü