Kanal İstanbul ve Büyük İstanbul Tüneli İhaleleri 2019'da

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit TurhanBüyük İstanbul tüneli projesi ile Kanal İstanbul projesinin 2019 yılı içerisinde ihaleye çıkacağını söyledi.

LAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 2023 hedeflerine ulaşmak için bu yıl da yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. 2019’da karayollarında şu an mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarının sürdürüleceğini, Türkiye’nin dört bir yanında başlattıkları hızlı tren ve yüksek hızlı tren inşa çalışmalarının devam edeceğini belirten Turhan, 2019’un dev projeler için önemli bir yıl olacağını vurguladı.

Para’da yer alan habere göre; İstanbul Boğazı’nı yer altından geçecek Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin 2019’da yap-işlet-devret modeli ile ihalesini yapmayı planladıklarını dile getiren Turhan, dünyanın en büyük projelerinden olan Kanal İstanbul’u da bu yıl başlatmayı amaçladıklarını, ihaleye çıkacaklarım söyledi.

ZİGANA TÜNELİ 2020'DE BİTİYOR

2018’in Bakanlık açısından yeni proje ve yatırımlarla dolu bir yıl olarak geçtiğini vurgulayan Turhan, dünyanın en büyük projelerinden olan İstanbul Havalimanı’nın 29 Ekim’de hizmete açtıklarını, Türkiye'nin “en uzun karayolu tüneli” olma özelliğini taşıyan Ovit Tüneli’ni de açtıklarını aktardı, inşası devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nün rüzgar testlerini tamamladıklarım belirten Turhan, Mart ayında keson temellerini atmayı planladıklarını kaydetti.

Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’ni 2019 yılı Temmuz ayında hizmete açmayı planladıklarını açıklayan Turhan, Türkiye’nin deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nda şu ana kadar 15 milyon ton dolgu yaptıklarım söyledi.

Kars Lojistik Merkezi’nin inşasını bitme aşamasına getirdiklerini de dile getiren Turhan, “Avrupa’nın en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli’nde delme işlemlerinin önemli bir bölümünü tamamladık. Tüneli Nisan 2020'de hizmete açmayı planlıyoruz. E-devlet kapısında da neredeyse kamu işlemlerinin tamamına yakınım e-devlet kapısına entegre ettik. Şu anda 40 milyon 800 bine yakın abonesi bulunan e-devlet kapısında 474 kurumun 3 bin 974 hizmeti veriliyor” diye konuştu.

OTOYOL ÇALIŞMALARI

Karayollarında şu an mevcut olan bölünmüş ve otoyol çalışmalarına devam edeceklerini belirten Turhan, kamu-özel işbirliği modeliyle hayata geçirilmeye başlanan ve İstanbul-Bursa-İzmir’i birbirine bağlayacak olan 426 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin resmi bitiş tarihi 2020 olmasına rağmen 2019’da tamamlayarak hizmete almayı planladıklarım vurguladı. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Projesi’nin de sözleşme tarihinden önce, 2019 yılı son çeyreğinde hizmete gireceğini aktaran Turhan, 2019’da Çay-Bolvadin-Emirdağ Yolu, Kahta-Narince-Siverek Yolu, Siverek Çevre Yolu, Antalya Kuzey Çevre Yolu gibi çeşitli projeleri tamamlayacaklarım belirtti. Turhan, önemli tünel projelerinden Malatya-Hekimhan Tünelleri, Ilışar Tüneli, Honaz Tüneli, Alacabel Tüneli, Aşık Şenlik Tüneli, Karasu Tüneli, Güzeldere Tüneli ve Ilgar Tüneli gibi birçok önemli projeyi hizmete açacaklarını kaydetti.

YHT PROJELERİ

Türkiye’nin 40 yıllık hayali olan yüksek hızlı demiryolu projelerine de yine bu yıl devam edileceğini belirten Turhan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı inşasının 2019 sonunda tamamlanacağım dile getirdi. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Hattı’nın Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak kesimini 2020, Uşak-Manisa-İzmir kesimini 2021 ve Ankara-Bursa Hattı’nı ise 2020’de tamamlayarak işletmeye açmayı planladıklarını vurgulayan Turhan, “2019’da Gayrettepe-Yeni Havalimanı Raylı Sistem Bağlantısını ve Sabiha Gökçen Havalimanı Demiryolu Bağlantısını tamamlamış olacağız. Samsun-Kalın Demiryolu Hattı’nın Modernizasyonu Projesini de 2019’da tamamlamayı amaçlıyoruz. Tek hatlı, sinyalizasyonsuz mevcut demiryolu hattını çağdaş mühendislik standartlarına göre modernize ediyoruz” dedi.

“Ülkemize olan güveni yıkmalarına izin vermedik”

16 yılda Türkiye'yi 3.5 kat büyüttüklerini ifade eden Bakan Turhan, bu dönemde de Türkiye'yi 2 kat daha büyüterek devleti payidar kılmakta, milletin mutluluğunu ve refahını arttırmakta kararlı olduklarını söyledi. Türkiye’nin son yıllarda terörden ekonomik manipülasyonlara, bir dizi operasyona maruz kaldığını ve 2018'de özellikle bunu ekonomide hissettiklerini dile getiren Turhan, "Toplumsal çatışma senaryolarını milletimizle sırt sırta vererek engelledik. Ekonomimiz üzerinde oynanan oyunları bertaraf ederek ülkemize olan güveni yıkmalarına izin vermedik" dedi. 

Ulaşım Haberleri

Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?
Ankara-İzmir YHT Projesi Yüzde 62 Seviyesine Ulaştı