Seramikte Talep ve Üretim Azaldı, Fiyatlar Geri Geldi

Seramikte Talep ve Üretim Azaldı, Fiyatlar Geri Geldi

Ceyhan Yapı yönetim kurulu başkanı Ceyhan Dağhan, iç ve dış piyasada yaşanan talep daralması ile birçok seramik üreticisinin fiyatları yüzde 20-30 geri çektiğini, üretim kapasitelerinin ise düşürüldüğünü ifade etti.

A+A-

Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklama ile seramik fiyatlarının yüzde 25 geri geleceğini iddia eden Ceyhan Yapı yönetim kurulu başkanı Ceyhan Dağhan yeni bir açıklama yaparak birçok markada seramik fiyatlarının yüzde 20 ile 30 arasında gerilediğini söyledi.

İç piyasada talep daralması nedeniyle satışların çok düşük seyrettiğini ifade eden Ceyhan Dağhan ihracatta da yüzde 30 gerilemenin söz konusu olduğunu ifade etti.

BAYİLERİN ELİNDE ÜRETİCİLERİN 2 KATI STOK VAR

Seramik fiyatlarının geçtiğimiz yıldan bu yana sürekli yükselmesi nedeniyle bayilerin yüklü stoklarla çalıştığını belirten Ceyhan Dağhan, “Müteahhitler ihtiyacı olan seramikleri 1 yıl öncesinden satın aldılar. Şu anda devam eden projelerin büyük bir kısmının seramikleri satın alınmış durumda. Yeni proje de başlamadığı için seramik satışları durma noktasına geldi. Şu anda bayiler fabrikalardan mal almıyor. Kendi stoklarını tüketmeye çalışıyor. Bayilerin depoları dolu. Bayilerde üreticilerin 2 katı stok var” dedi.

İHRACATTA İSPANYA, HİNDİSTAN VE İRAN RÜZGARI

Pandemi sürecinde Türkiye dışındaki tüm ülkelerin üretime ara verdiğini veya kısıtladığını belirten Dağhan, “Türkiye, Pandemi sürecinde tüm dünyaya seramik sattı. Öyle ki iç piyasada ciddi bir tedarik sıkıntısı oluştu. Pandeminin yavaşlaması ile dünyadaki güçlü oyuncular piyasaya geri döndü. Hindistan, İspanya ve İran seramiğinin piyasaya girmesi ile ihracat satışlarında da yüzde 30’luk bir düşüş yaşandı. Bu ülkeler, maliyetleri Türk üreticilerinden daha düşük olduğu için daha uygun fiyata seramik satmaya başladılar. Hem yurt içi hem de yurt dışında talep azalınca da fiyatlar geri geldi” dedi.

ÜRETİCİNİN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Seramik üreticilerinin doğalgaz maliyetlerinin çok yüksek olduğuna bu yüzden fabrikaların fiyat rekabeti noktasında zorlandığına dikkat çeken Dağhan, “Türkiye’de doğalgaz, seramik üreticilerinin yüzde 50-55 maliyetini oluştururken İran’da bu oran yüzde 3-5 civarında. İran’dan daha ucuza seramik alabiliyoruz. Piyasadaki güçlü oyuncular fiyatlarını sabit tutarken birçok marka rekabet edebilmek için yüksek maliyete rağmen fiyatlarını düşürmek zorunda kaldı. Seramikçiler Pandemi sürecinde çok büyük yatırımlarla kapasitelerini artırdı. Ancak talepteki daralmadan dolayı üretim yavaşlatıldı” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.