Seramik Fiyatları Yüzde 25 Geri Gelecek!

Seramik Fiyatları Yüzde 25 Geri Gelecek!

Talepteki düşüş ve ithal seramiklerin iç piyasada daha uygun fiyatlarla satılmaya başlanması ile Türkiye’de seramik fiyatlarının geri gelmeye başladığını belirten Ceyhan Yapı yönetim kurulu başkanı Ceyhan Dağhan, “Fiyatlar %25 civarında gerileyecek" dedi.

A+A-

Pandemi sürecinde Hindistan, Çin ve İspanya gibi ülkelerin üretime ara vermesi ve Türkiye’deki seramik üreticilerinin üretimi hiç durdurmaması Türk seramiğinin dünyanın tercihi haline gelmesini sağladı. Pandemi sürecinde yurt dışından çok fazla talep alan seramik üreticileri 3 vardiya çalışmaya başladı. Mevcut üretim kapasitesi de yetmeyince neredeyse tüm üreticiler üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlara imza attı. 300 milyon metrekare olan üretim kapasitesi 450 milyon metrekareye çıkarılırken devam eden yatırımlarla Türkiye’nin seramik üretim kapasitesi 550 milyon metrekareye çıkacak.

İÇ PİYASADA TALEP AZALDI

Piyasadaki son durum ile ilgili bilgi veren Ceyhan Dağhan, “Geçtiğimiz yıldan bu yana seramik fiyatlarının sürekli artması nedeniyle müteahhitler zamlardan fazla etkilenmemek için ruhsat alır almaz seramikleri satın alıyordu. Şu anda devam eden projelerin çoğunun seramikleri satın alınmış durumu. Yeni projeler de başlamayınca talepte çok ciddi bir daralma oldu. Türk seramiğinin fiyatı dünya genelinde de yüksek kaldığı için yurt dışındaki taleplerde de bir düşüş var” dedi.

HİNDİSTAN-İRAN-İSPANYA SERAMİĞİ FİYAT REKABETİNİ ARTIRDI

Dünyanın önemli seramik üreticileri arasında yer alan Hindistan, İran ve İspanya’nın yeniden piyasaya girdiğini belirten Dağhan şunları kaydetti, “Bu ülkeler Pandemi sürecinde üretimi durdurmuştu. Pandeminin son bulmasıyla üretime yeniden başlayınca Türk seramiğinin hem iç pazarda hem de yurt dışında rekabet gücü azaldı. Şu anda yurt dışından çok daha ucuza seramik getirebiliyoruz. Bu dönemde özellikle İran ön plana çıkıyor. İran’da doğalgaz çok ucuz olduğu için maliyetler ve fiyatlar düşük kalıyor. İran seramiğinin iç pazardaki kullanımı daha da artacak. Biz de İran’dan seramik getirip Türk markalarından daha düşük fiyata satmaya başladık. Daha düşük fiyata satınca yerli üreticiler de rekabet edebilmek için fiyatlarını düşürmeye başladı.”

STOK YAPAN BAYİLER ZARAR EDİYOR

Seramik fiyatlarının sürekli artmasından dolayı bayilerin yüklü miktarda stok yaptıklarını, stok yapan bayilerin de bu dönemde finansal olarak daha da güçlendiğini belirten Dağhan, “Şu anda durum tam tersine döndü. Fiyatlar sürekli geri geldiği yüksek fiyattan stok yapan bayiler daha düşük fiyata ürünü elinden çıkarmaya çalışıyor. Bu dönemde stok yapanlar zarar ediyor. Fiyatlar yüzde 15 civarında geri geldi. Bu fiyat indiriminin yüzde 25’lere ulaşacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum