Sektörü Krizden Kurtaracak 7 Düzenleme

Sektörü Krizden Kurtaracak 7 Düzenleme

İnşaat sektörünün 2018 yılında yaşadığı ekonomik krizin atlatılması için hükümet bazı yasal düzenlemeler gitti. İşte inşaat sektörünü kurtarmaya yönelik yapılan 7 düzenleme...

A+A-

Döviz kuru ve enflasyon artışında rekor artışlar oldu. Şirketler konkordato için sıraya girdi.  Bu süreçte ekonomi yönetimi gösterdiği refleksle sorunlara müdahale ederek yeni düzenlemeler hayata geçirdi. 

1-) DÖVİZLE KİRAYA SON

Cumhurbaşkanı kararıyla, ev, dükkan, mağaza, işyeri alım satımı ve kiralamalarının dövizle yapılması yasaklandı. Türk Parası Kıymetini Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle, menkul ve taşıt alım satımı ve kiralaması ile finansal kiralama, iş, hizmet ve eser sözleşmeleri de TL üzerinden yapılacak. Döviz üzerinden yapılmış olan ve halen yürürlükte olan sözleşmeler TL’ye çevrildi.

2-) VATANDAŞIN BORÇLARINA AF

Vatandaşın 31 Mart’tan önceye ait; öğrenci kredisi, sigorta prim borcu, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar ve su borcuna yapılandırma imkanı getirildi. Milyonlarca kişi bu sayede borçlarının birikmiş gecikme faizlerinden kurtuldu.

3-) EV ALIMINDA KDV VE HARÇ KOLAYLIĞI

Konut alımını desteklemek adına 31 Ekim’e kadar KDV yüzde 8’e düşürülürken, tapu harçları da yüzde 4’ten 3’e indirildi.

Kredi faizini 0.98’e, peşinatı yüzde 10’a indiren, vadeyi ise 120 aya uzatan ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyası başlatıldı.

4-)GAYRİMENKUL ALIMINDA VATANDAŞLIK LİMİTİ DÜŞTÜ

Yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu konut alım tutarı 1 mlyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü.

5-) 13 MİLYONA İMAR BARIŞI

Gayrimenkul sektöründe 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözerek, ekonomiye katkı sunmak amacıyla ‘İmar Barışı’ uygulaması hayata geçirildi.

6-) KİRA ARTIŞINA TÜFE SINIRI

Albayrak, iş dünyasına yönelik tedbirleri de şöyle açıkladı:

1-)  1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere, bankalar yüksek faizle kullandırılmış kredilerin faiz oranlarında yüzde 10 indirim yapacak.

2-) Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.

3-) KDV iadelerinin yüzde 50’si başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde mükellefe ödenecek.

4-) Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan işletmelerde kısmı çalışma ödeneği uygulaması tekrar başlatılıp işçi çıkarılmasının önüne geçilecek.

7-) HAZİNE ARAZİLERİ ÇİFTÇİNİN EMRİNDE

Hazineye ait yaklaşık 3.4 milyar metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyor. Proje ile çiftçiler 100 bin liralık bir araziyi 100 lira gibi sembolik bir bedel karşılığında kiralayabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.