Sancaktepe İnşaat Firmalarının Gözdesi Oldu!

Sancaktepe İnşaat Firmalarının Gözdesi Oldu!

Sancaktepe konut geliştiricilerinin ilgi odağı konumunda. Bölgede konutların metrekare fiyat aralıkları 3 bin TL ila 8 bin TL arasında değişiyor. Markalı konut projelerinde ise ağırlıklı metrekare fiyat ortalamasının 5 bin TL olduğu belirtiliyor.

A+A-

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, havza niteliği taşıması nedeniyle son derece hassas bir yerleşim alanı olan Sancaktepe’nin, Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı'na olan bağlantıları, TEM otoyolu ve TEM-Kartal bağlantı yolunun sağladığı ulaşım olanakları nedeniyle konumsal önemini artırdığını belirtiyor. Bölge nüfusunun 50 yılı aşkın bir zamandır iç göçle artış kaydettiğini söyleyen Yazıcı, 2016 nüfus sayımına göre Sancaktepe nüfusunun 377.047’ye kişiye ulaştığını ifade ediyor.

Bölgeye olan ilgi daha da artacak

Yazıcı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı inşa edilen Kuzey Marmara Otoyolu'nun Anadolu yakasında iki çıkış noktası arasında konumlanan Sancaktepe’de, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Şehir Hastanesi’nin hizmete girecek olmasının da bölgedeki konut ve ticari alanlara olan ilgiyi artıracağını vurguluyor. 

2020 yılında tamamlanması planlanan Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattının ise, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattının devamı olacağını kaydeden Yazıcı, yeni metro hattının  Sancaktepe’den de geçeceğini, 10,9 kilometre uzunluğunda planlanan metro hattının yakın gelecekte Kurtköy’e kadar uzatılarak yüksek hızlı trenle entegre edilmesinin beklendiğini söylüyor. Metronun ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar uzatılmasının da planlandığını belirten Yazıcı, bu altyapı yatırımlarının bölgeye olan ilgiyi daha da artıracağını ileri sürüyor. Yazıcı, Sancaktepe’de hala erişilebilir arsa stoğu olması nedeniyle konut geliştiricilerin bölgeye daha da ilgi göstereceğinin altını çiziyor.

Metrekare fiyat aralığı 3.000-8.000 TL

Sancaktepe’de konut ve villa projelerinin yanı sıra karma kullanım projelerin de görüldüğünü ifade eden Yazıcı, projelerin dağılımına bakıldığında Sultanbeyli’ye kadar gelişme gözlendiğini belirtiyor. Yazıcı, bu projelerde KDV’lerden arındırılmış ortalama birim metrekare fiyatlarının konutların niteliğine bağlı olarak 3.000 TL ila 8.000 TL arasında değiştiğini söylüyor. Projelerdeki dairelerin birim fiyatları şerefiyelerine göre 10.000 TL’ ye kadar çıkabiliyor. 2016 yılı itibariyle bölgede markalı konut projelerinin ağırlıklı ortalamasını ise 5.000 TL/m2 olarak belirlediklerini ifade eden Yazıcı, bölgede 19 projenin tip dağılımı analizinin yapıldığını, buna göre bölgede en çok 2+1, ardından 3+1 ve 1+1 konut tipinin üretildiğini kaydediyor. 

Son 5 yılda Yüzde 64 değerlendi

EVA Gayrimenkul Değerleme’nin hazırladığı “2016 İstanbul Markalı Konut Sektör Raporu”na göre Sancaktepe 2013’te %10, 2014’te %11, 2015’te %18 ve 2016’da %14 oranında değer kazanmış bulunuyor. Son beş yıla bileşik olarak bakıldığında konut fiyatlarının %64 arttığı görülüyor. Bu oranla Sancaktepe İstanbul’daki 34 ilçe içinde 23. sırada yer alıyor.

Ulaşım bağlantılarının gelişmesi ve erişilebilirliğin artmasıyla bölgede geçmiş yıllara benzer değer artışlarının yaşanacağı söyleyen Yazıcı, 2017 yılı ve sonrasında özellikle yeni konut ihtiyacının devam edeceğini belirtiyor. Bu nedenle erişilebilir fiyatta konut geliştirilebilen üreticilerin satışlarında zorlanmayacağını kaydeden Yazıcı, ancak metrekare fiyatı 6.000 TL’nin üzerindeki konutlarda alıcıların daha temkinli olacağını belirtiyor. Yazıcı, birim değeri 6.000 TL ve üstü konutların fiyatlarında yıl boyunca artış olmayacağını öngörüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.