Salda Gölü'nda Yapılaşmaya İzin Verilmeyecek

Salda Gölü'nda Yapılaşmaya İzin Verilmeyecek

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum Salda Gölü'nün yapılaşmaya açılacağı iddialarına açıklık getirdi. Bakan Kurum Salda Gölü'nün yapılaşmaya açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Sakarya Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında Salda Gölü'nde yapılaşmaya izin vermeyeceklerini belirtti. 

Sakarya'da açıklamalarda bulunan Murat Kurum şunları söyledi: 

"Yani yaklaşık 7 kat büyük bir alanı Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla 14 Mart 2019'da 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' (ÖÇKB) ilan ettik. Bu bölge içinde hiçbir şekilde yapılaşma yapamazsınız, bina dikemezsiniz, beton atamazsınız, asfalt dökemezsiniz ki biz ÖÇKB içinde, gölümüzün kıyı kenar çizgileri içinde kalan alanda hiçbir şekilde ne bir asfalt ne bir beton ne bir yapılaşma yapmayacağız, yaptırmayacağız, yapılmasına da müsaade etmeyeceğiz. Ne yapacağız?

Biz, bu kıyı kenar çizgisi içinde kalan o doğal güzelliklerin korunması amacıyla yaklaşık 500-600 metrelik bandı tamamen koruma altına alıyoruz. Buraya hiçbir şekilde hiçbir yapılaşma yapılmasına müsaade etmiyoruz. Salda Gölü, ÖÇKB ilan edilmeden önce günlük diye tabir edilen ancak günlük olmayan çadırların, barakaların, konteynerlerin olduğu bir alan iken biz bu alanı valiliğimiz ve genel müdürlüğümüz desteğiyle bu hale getirdik. Buradaki bütün kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirdik ve yapacağımız projede de bu kıyı kenar çizgisi içinde hiçbir şekilde yapılaşma yapılmasına müsaade etmeyeceğiz." 

Konaklamaya müsaade edilmeyecek"

Projede vatandaşların günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri soyunma kabinleri, tuvaletleri, mescitleri, duş alanları ve dinlenme alanlarının dışında hiçbir şekilde yapılaşma olmayacağını belirten Kurum, günlük konaklamaya müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Bölgenin doğal güzelliklerini daha da öne çıkaracaklarını söyleyen Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"Çünkü biz diyoruz ki Salda hepimizin ve Salda hep güzel kalacak. İnşallah Salda gibi doğal güzelliklerimiz hep güzel kalacak. Biz de o güzellikleri korumak, yaşatmak için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Salda Gölü için hassasiyeti olan tüm vatandaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Onların hassasiyeti bizim hassasiyetimizdir.

Biz de çevremizi korumak ve o güzellikleri daha da büyüterek gelecek nesillere aktarmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hep birlikte bu projeleri yapmaya gayret gösteriyoruz." 

Yürüme yolları olmayacak"

Salda Gölü'nde 295 kilometrekare alanı "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan ettiklerini hatırlatan Kurum şunları söyledi:

"Gölün kıyı kenar çizgisi içinde, 500-600 metrelik bantta hiçbir şekilde yapılaşma yapmayacağız, yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu yapılaşma içinde asfalt, gazino, diskotek, yürüme yolları olmayacak. Orada sadece o doğal güzellikleri görebileceğimiz alanlar olacak. Diğer yapacağımız projelerde o 500-600 metrelik koruma bandının hemen dışında kumsalla ilişkisi olmayan alanlar da olacak ki burada yapacağımız imalatlarda da hiçbir şekilde beton asfalt kullanılmayacak. Günübirlik tesisler ve bu tesislerde de vatandaşlarımızın o günlük ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar olacak."


Sakarya'da millet bahçesi yıl sonunda hizmete açılacak

Sakarya'da bir millet bahçesi yapıldığını hatırlatan Kurum, "Eski Sakaryaspor'umuzun stadının bulunduğu alanda 62 bin metrekarelik alanda millet bahçesi inşaatına başladık ve inşallah yıl sonuna kadar da şehrin en önemli yerini Sakaryalılara millet bahçesi yapmak ve içinde 7 gün 24 saat vakit geçirmek üzere vermiş olacağız. Yıl sonunda inşallah hizmete açılmış olacak." dedi. 

Sakarya'da içme suyuyla ilgili maliyet problemi olduğunu söyleyen Kurum şunları söyledi, "İçme suyumuz çok ciddi rakamlara geliyor. Bu da Sakaryalı vatandaşlarımızdan temin ediliyor. İnşallah Akçay Barajımızı bitirdiğimiz zaman içme suyu maliyet fiyatımız hemen hemen 3'te 1 fiyata düşecek. Bu da Sakaryalı vatandaşlarımıza kardeşlerimize yansımış olacak. 2020 Haziran'a kadar barajımızı bitireceğiz, hizmete açacağız." 

Sapanca Gölü kıyısında yerleşim alanları olduğuna belirten Kurum, yaşam alanlarının Anadolu Otoyolu ve E-5 güzergahında olması sebebiyle gürültü kirliliğine maruz kaldığını söyledi.  Vatandaşların burada yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla da otoyolun hemen kenarında gürültü bariyeri projesi yapacaklarını belirten Bakan Kurum, "Sapanca'da yaşayan vatandaşlarımızın trafik gürültüsünden etkilenmeyecek şekilde bu projeyi de gerçekleştirmiş olacağız. Bu projeyi de bakanlığımız İller Bankası Genel Müdürlüğü eliyle yapmış olacak." dedi. 

Sit alanlarını ve özel çevre koruma bölgesi alanlarını 2,5 kat artacak

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Kurum, sit alanlarına ilişkin bir soruya, hedeflerinin OECD verilerine göre Türkiye yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 20'sini korunan alan haline getirmek olduğunu belirterek, mevcuttaki sit alanlarını ve özel çevre koruma bölgesi alanlarını 2,5 kat arttıracaklarını söyledi. 

Bu çerçevede de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla hemen hemen her hafta yeni özel çevre koruma bölgesi ilan ettiklerini belirten Kurum, "Sit derecelendirmelerini arttırarak o korunması gereken alanların tespitlerini yapıyoruz ve akabinde de sadece tespit yapmıyoruz, bu alanların korunması ve yaşatılması amacıyla da projeler geliştiriyoruz." dedi.

Bakan Kurum, sözlerine şöyle devam etti:

"Örneğin bir ay önce gittiğimiz Trabzon'umuzda, Rize'mizde hem Ayder hem Uzungöl yaylalarımızı koruyacak oradaki kaçak yapılaşmanın önüne geçecek, kaçak yapılaşmaların yıkılması ve oradaki doğanın korunması amacıyla da projeler geliştiriyoruz. Bunu da Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle yapacak. Bu yıl sonuna kadar Ayder'imizde bu uygulamaya fiilen başlamış olacağız. İnşallah 2020'de de Uzungöl'ümüzde başlayacağız ve ülkemizde korunması gereken ne kadar alan varsa o alanları önce koruma altına alacağız ve akabinde de ihya edilmesi gereken alanları da ihya ederek vatandaşımızın hizmetine sunmak amacıyla bu projeleri geliştiriyor olacağız." 

Bakan Kurum, Kocaeli'de yaşanan heyelan ile ilgili Karadeniz'de iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında 14 maddelik eylem planı açıkladıklarını anımsatarak şunları söyledi:

"Yani Karadeniz Bölgemizdeki illerin tamamında artık iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında bu projeleri geliştireceğiz ve bugün gideceğimiz projeler çerçevesinde Kocaali ve Karasu'yu ziyaret edeceğiz. Heyelan sebebiyle tespit ettiğimiz binaların boşaltılması talimatını Valiliğimize verdik. Bu binalarımızı boşaltacağız, vatandaşlarımızı can ve mal güvenliği riski olmayan alanlara taşıyacağız ve bu çerçevede vatandaşlarımızın mağduriyetini engelleyecek projeleri geliştireceğiz. Diğer taraftan iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında da dere güzergahındaki o yapılaşmaları yine uygun alanlara taşımak suretiyle de buradaki kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştireceğiz. Mezarlarımızda da böyle bir risk var ise mezarlarımızın da taşınması gerekiyorsa taşınma işlemini veya korunması gereken bir durum varsa korunma sürecini yapıyor olacağız ve bu çerçevede de inşallah Kocaalili vatandaşlarımızın yaralarını sarmış olacağız. Bu projeleri yaparken de hep vatandaşlarımızın can güvenliğini, mal güvenliğini öne çıkaracak projeleri yapmaya gayret gösteriyoruz." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.