Sahte Tapu Sorunu Tarihe Karışıyor

Sahte Tapu Sorunu Tarihe Karışıyor

Tapu Kadastro ve Noterler Birliği sahte tapu sorununu çözecek yeni bir sistem geliştirdi. Geliştirilen sistem ile noter görevlisi tapu için verilen vekaletin sahte mi gerçek mi olduğu anında tespit edebilecek.

A+A-

Tapu dairelerinde sahte vekaletle mülk satışını önlemek isteyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, harekete geçti. 

Türkiye Noterler Birliği ile işbirliği yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ortak bir altyapı oluşturdu. İki kurumun oluşturduğu altyapıyla satış sırasında tapu görevlisi vekaletin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anında görüp müdahale edebilecek.

Türkiye Bilişim Derneği’nin İzmir’de düzenlediği 5. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda kişisel verilerin korunmasından, bilişim suçlarına kadar birçok konu, hukukçu ve bilişimciler tarafından tartışılırken, kurumlar da bu yöndeki çalışmalarını paylaşan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, yeni uygulamayla ilgili bilgi verdi.

Protokol imzalandı

Tapu dairelerinde yaşanan sahtecilik olaylarını önlemek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’yle veri paylaşımına yönelik bir protokol imzaladıklarını söyleyen Cin, “Noterlik bilgi sistemini kurduktan sonra noterlerde yapılan işlemlerin merkezde toplanmasını sağladık. Türkiye haricinde de, 200 konsoloslukta yapılan bütün işlemler anlık olarak bir merkezde toplanıyor. Hannover’de verilen vekalet, 2 dakika içerisinde Türkiye’nin her yerinden görülebilir hale geldi. Bunu bir adım öteye taşıdık ve karşılıklı teyit mekanizmasını geliştirdik. Şu an birçok kurumla bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

Vekaletin doğruluğu tespit edilecek

Kısa sürede Tapu Kadastro ile Karayolları genel müdürlükleriyle de işbirliği yapacaklarını kaydeden Cin, “Noter neden evrak üretir, bir başka kurum ya da kuruluşa verilmek üzere. Tapu dairelerinde yaşanan sahtecilik olaylarını da bu sistemle önlemiş olacağız. Tapu diyor ki; ‘A kişisi bana vekaletle mülk satışı için başvurdu. Bu vekaletin doğru olup olmadığını teyit etmem lazım. Bu noktada, kurduğumuz ortak altyapıyla tapu görevlisi Noter Bilgi Sistemi’ne girecek ve bu vekaletin doğruluğunu tespit edecek” ifadelerini kullandı. 

Karayolları’nda da yaşanan bir başka sahteciliğin ise istimlak edilen yoldaki araziler için sahte tapu ya da vekaletle Karayolları’na başvuru yapıp para alanlar olduğunu açıklayan Cin, “Karayolları da aynı şekilde söz konusu belgelerin doğruluğunu Noterlik Bilgi Sistemi üzerinden teyit edecek. Her iki çalışmanın da altyapısı hazır, şu anda gerçek zamanlı testleri yapılıyor. İki kurum da hazırlıklarını tamamlamak üzere, çok yakında bu sistemi hizmete açacağız” dedi.

KOSGEB dijitale geçiyor

Kamu kurumlarının bu tür projeler için çalıştıklarını belirten Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ise şu ifadeleri kullandı: “Hükümetin eylem planında var olan ‘Dijital Türkiye’ hedefi için bizler de bilişimciler olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gelişen teknoloji, hayatımızı da değiştiriyor ve bir yandan da bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Kamu kurumları da bu yeniliklerinde başarılı olabilmeleri için birlikte hareket etmeli. Özel sektör, kamu ve akademik dünya birlikte hareket ederse, vatandaşın hayatına yansıyan bu tür projelerde daha hızlı ve daha başarılı sonuçlar alırız. Örneğin pazartesi günü KOSGEB yetkilileriyle bir görüşmemiz olacak, bizi ziyaret edecekler. Dijital dönüşüm konusunda teşvik ve desteklerle ilgili görüşlerimizi anlatacağız. Bu işbirlikleriyle dijital dönüşümü hayata geçireceğiz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.