Rusya'da İnşaat Sektörü 'Ansızın' Patladı!

Rusya'da İnşaat Sektörü 'Ansızın' Patladı!

Rusya'da yılı ilk 11 ayında yyüzde 0,5 büyüyen inşaat sektöründe yıl sonu büyüme rakamının yüzde 5,3 olarak açıklanması tartışmalara neden oldu.

A+A-

Rusya'da yıl içi açıklanan "yatay" resmi verilerin aksine inşaat sektörünü yıl sonunda "patlama yaşadığı"na dair istatistikler büyük tartışma başlattı. Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat 'ansızın' 2018 yılında inşaat artışını yüzde 5,3 olarak değerlendirmeye karar verdi. Halbuki Kasım sonunda yapılan açıklamada yılın 11 aylık döneminde inşaat artışının yüzde 0,5'de kaldığı belirtilmişti. Kasım ayında açıklanan veriler de konut inşaatlarının da yüzde 5 azaldığına işaret ediyordu.

Kommersant gazetesi konuyla ilgili yaptığı haberde söz konusu istatistiklerin doğruluğuna dair şüphelere yer verdi.

Öte yandan Rosstat verilerini doğru kabul edilen Kalkınma Bakanlığı 2018 yılı GSMH büyümesini yüzde 1,8 yerine yüzde 2 olarak açıkladı.

Gazete tüm bu olumlu görünen verilere rağmen diğer yandan halkın reel gelirlerinin üst üste beş yıldır düşmeye devam ettiğine dikkat çekiyor.

Rosstat Aralık ayında açıkladığı verilerle yılın üçüncü çeyreğinde sermaye yatırımlarının keskin bir artış kaydettiğini tespit etmişti. Ancak bu artışın kaynağı açıklanmadan kalmıştı.

Gazetenin ulaştığı yetkililer istatistiklerde bir tuhaflık olmadığı iddiasında. Buna göre, sektörel aktörlerden gelen anket yanıtlarının yıl sonunda tamamlanmasıyla birlikte gerçek tablo ortaya çıkmış oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.