Riskli Yapılara 'Güçlendirme Ruhsatı' Verilecek

Riskli Yapılara 'Güçlendirme Ruhsatı' Verilecek

Kentsel Dönüşüm Eylem Planı ile imar barışından faydalanıp yapı kayıt belgesi alan milyonlarca bina için yeni süreç başlatıldı. Yapı kayıt belgesi alan riskli binalar için güçlendirme ruhsatı verilecek.

A+A-

31 Aralık 2017’den önce yapılmış kaçak ve ruhsatsız yapılar imar barışı uygulaması ile yasallaştırıldı. Bu zamana kadar yaklaşık 10 milyon 250 bin vatandaş imar barışından yararlandı. Şimdi bu evlerin depreme dayanıklı hale getirilme süreci başlatıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca çalışmalara başlanacak ve bu yıl devreye girecek mevzuat değişikliği sayesinde ‘güçlendirme ruhsatları’ verilecek. Yapılacak düzenleme ile imar planına takılan ya da plansız bölgede olan yapılar için de güçlendirme çalışmaları başlatılacak.

VATANDAŞIN KAYBI OLMAYACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, güçlendirme ruhsatı alınması için güçlendirme projesi hazırlanılması ve belediyeden ruhsat alınacağını söyledi. Belediyenin ruhsat verebilmesi için o yapının imar planlarına uyması gerektiğini söyleyen Gürgen, binlerce binanın uygun şartlara sahip olmadığını kaydetti. Planlara uyumsuzluk nedeniyle birçok binada vatandaşın süreci başlatamadığını kaydeden Gürgen, şu ifadeleri kullandı: “7 katlı bir bina düşünelim. Bu binada güçlendirmeye ihtiyaç var. Ama imar planlarında bu yapı 5 kat izinli. Vatandaş 2 kat kaybı olacağı için binasında güçlendirme yapamıyordu. Şimdi biz diyoruz ki yapı kayıt belgesi aldıysan 7 katlı binada yine 7 kat şeklinde güçlendirme yapabilirsin. Bir hak kaybın olmaz. Bir diğer örnek de yakın zamanda Sarıyer’de yaşandı. 39 dairelik bir binada kolon patladı, bina mühürlendi. Şimdi görünen o ki teknik olarak güçlendirmek mümkün olsa da belediye o bölge plansız alanda olduğu için binaya ruhsat veremiyor. Bu çalışma ile bunun gibi sorunlar da çözüme kavuşacak. Belediyelerde imar planına uyum şartı aranmadan güçlendirmenin yolu açılacak.”

EK İNŞAATA İZİN YOK

Vatandaşların hak kaybı yaşamayacağını söyleyen Vedad Gürgen ek inşaata da izin verilmeyeceğini kaydetti. Gürgen, “Bina güçlendirme safhasında ilave alan kazanılmasına da müsade etmeyiz. 1000 metrekare yerine 1001 metrekare dahi olmayacak. Vatandaş açısında çok ufak alan kaybı olabilir. O da kolonlardaki büyümeden kaynaklı olur” şeklinde konuştu. Gürgen hedeflerinin yeni düzenleme ile her yıl 50 bin konutun güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

ADIM ADIM GÜÇLENDİRME

1) Önce bina için risk tespiti yapılacak ve güçlendirmeye uygun mu bakılacak.
2) Güçlendirmeye uygun ise belediyeden ruhsat alınacak. Belediye ruhsat verirken imar uygunluğu aramayacak.
3) Eğer rapor güçlendirme değil yıkım derse, bu defa bina yıkılacak. Yıkım sonrası imar planına göre yeni inşaat olacak. 7 katlı binada plan 5 kat diyorsa 5 kat olacak.
4) Güçlendirilecek bina yapı denetime de tabi olacak ve bu yolla işlemlerin doğru ilerleyip ilerlemediği kontrol edilecek.

KİRA VE KREDİ DESTEĞİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evlerini güçlendirmek isteyen vatandaşa destek sağlayacak. Evlerini güçlendiren vatandaşa 2 seçenek sunulacak. Dilerse bakanlıktan tahliye sonrası kira yardımı verilecek. Ya da faiz desteğiyle 60 aya kadar vadeli 50 bin lira kredi kullanabilecek. Kredilerin geri ödemesi aylık 1.000 TL olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum