Riskli Yapılar Nasıl Belirlenecek?

Riskli Yapılar Nasıl Belirlenecek?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki tüm il ve ilçe belediyelerine gönderdiği yazıda riskli yapıların tespit edilerek bildirilmesini istedi. Peki riskli yapılar nasıl tespit edilecek? İşte detaylar...

A+A-

Kartal'da çöken bina ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen deprem sonrası riskli yapılar yeniden gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belediyelere gönderdiği dilekçe ile riskli binaların 90 günde bakanlığa bildirilmesi isteniyor. 

Riskli binaların nasıl belirleneceği bakanlığın internet sitesinde anlatıldı. 

Buna göre, önce riskli yapıların kapsamı belirlenecek. yapıların deprem, sel, heyelan gibi afet geçirip geçirmediğine bakılıp, tespit çalışması yapılacak. Maliklerden biri ya da kanuni temsilci tespit için başvuruda bulunabilecek. Başvurular için dilekçe, güncel tapu durum belgesi ve kimbil belgesinin fotokopisi gerekiyor.

Riskli yapı tespitinden sonraki süreç nasıl işleyecek?

Tapudan sonra itiraz süresi 15 gün olarak açıklandı. Yapılan itirazlar beş kişilik teknik ekip tarafından inceleniyor. Eğer bu sürede itiraz yapılmazsa, tebligat tarihinden itibaren idarece 60 günden az olmamak üzere belirlenen süre içinde bina yıkılıyor.

Güçlendirme riskli binanın yıkımına karşı bir tercih olabilir mi?

Güçlendirme projesinin hazırlanması ve imar mevzuatı kapsamında ruhsat alınması gerekiyor. Güçlendirmenin ise belirlenen sürede yapılması gerekiyor.

Peki bina ve arsa farklı kişilere aitse ne olacak?

Yapının arsa maliki dışında lehine şerh konulmuş bir kişiye ait olmasıyla riskli yapı tespiti şerh konulan kişi tarafından yaptırılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.