Prefabrik Evlere Talep Artıyor

Prefabrik Evlere Talep Artıyor

Manisa ve Elazığ depremlerinden sonra, betonarme evlere göre daha güvenli olan prefabrik ev piyasası hareketlenmeye başlandı. Bu evlere ilgi yüzde 50 arttı.

A+A-

Kuzey Andaolu Fay Hattı (KAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve içerisinde birçok fayı barındıran Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) olmak üzere 3 hattın üzerinde yer alan Türkiye, tam bir deprem ülkesi. Yaşanan depremlerden sonra özellikle çok katlı binalar, beton yığını haline geliyor. Tonlarca beton yığını arasında kalan insanlar ise yaşam mücadelesi verirken, ne yazık ki birçok vatandaşımız hayatını kaybediyor, yaralanıyor ya da sakat kalıyor. Öte yandan yüzlerce ev yıkılırken, binlercesi de hasarlı ve oturulamaz hale geliyor. Öyle ki her depremden sonra insanlar haftalarca evlerine giremiyor, çadırlara mahkum oluyor.

İlkses Gazetesi'nden Nurettin Baki'nin haberine göre; uzmanlar da haklı olarak “Deprem değil, bina öldürür” açıklamalarında bulunuyor. Tam bu noktada, “deprem değil, bina öldürürden” hareketle insanlar yıkım tehlikesi az olan, yıkıldığında bile tonlarca beton yığınından oluşmadığı için daha az zarar veren prefabrik evlere yönelmiş durumda. Özellikle internet siteleri üzerinde satılan prefabrik evler, daha uygun fiyatlara satılıyor. Sahibinden.com internet sitesi üzerinden de 30 bin TL’den başlayan 1 milyon 690 bin TL’ye kadar çıkan satılık binlerce prefabrik ev ilanı bulunuyor. Konuyu gazetemize değerlendiren prefabrik ev üreten firma sahipleri ise özellikle yaşanan depremlerden sonra insanların bu evlere karşı ilgi ve talebinin yüzde 50 oranında arttığını söyledi.

TALEP YÜZDE 50 ARTTI

Yaşanan depremlerden sonra prefabrik evlere yüzde 50’lik bir talep artışının yaşandığını belirten İzmir’de prefabrik ev imalatı yapan EmirhanPrefabrik firmasının sahibi İbrahim Ağırtaş, yaşanan talep artışından dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Prefabrik evlerin betonarme evlere göre depreme daha dayanıklı evler olduğunun altını çizen Ağırtaş, bu evlerin 15 günde yapıldığını söyledi. Ağırtaş, “Son dönemde prefabrik piyasasında geçen yıllara göre daha büyük bir hareketlilik var. Prefabrik ev piyasasını dolaşan, soran insan sayısı arttı. Yüzde 50 oranında bir talep artışı var diyebiliriz. Yaşanan depremlerden sonra bu talep arttı. Çünkü bu evler, daha hızlı ve daha çabuk yapılıyor. Betonarmeye göre yüzde 80 oranında daha ucuz, yapı olarak depreme çok daha dayanıklı. Betonarme binaların çok ağır ve beton bloklardan oluşması yüzünden prefabrikte insanların beton altında kalma riski yok. 60-80 metre kare bir evimizin toplam ağırlığı 8 ton iken, betonarme binada bu 100-150 tona kadar çıkıyor ve depremlerde çok çabuk yıkılıyor. Prefabrik evlerde böyle bir şey yok. Yani bu evlerin depremde yıkılma ve can kaybı oluşturma riski yok” ifadelerine yer verdi.

15 GÜNDE ANAHTAR TESLİM!

Prefabrik evlerle ilgili Almanya’da araştırma yaptığını söyleyen Ağırtaş, 9 derecelik bir depremde bile yıkılmayan prefabrik evlerin üretildiğine şahit olduğunu dile getirdi. Ağırtaş, “Bu konu ile ilgili daha önce Almanya’ya giderek 2 aylık bir araştırma yapmıştım. Almanya’da prefabrik evlerin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı binalar yapıldığına şahitlik ettim. Bu faktörleri alt altta koyduğumuzda prefabrik evler kesinlikle; hem daha ekonomik hem kısa sürede yapılması hem de depreme dayanıklı olduğu için revaçta olan bir ürün. 100 metre kare bir betonarme binayı 250-300 bin TL’lik bir masrafla yapılıyorken, biz bu evi 80 bin TL’ye bitirip anahtar teslim yapıyoruz. Müşterimiz sadece eşyalarını dizip oturuyor. Bütün bu yapım, kurulum en fazla 15 gün içinde gerçekleşiyor” diye konuştu.

DEPREME DAYANIKLI

Enes Prefabrik firmasının sahibi Ahmet Kayaalp de prefabrik evlere talebin yoğun ve hızlı bir şekilde arttığını söyledi. Kayaalp, “Prefabrik evlere yoğun ve hızlı bir talep artışı söz konusu. Geçen yaz öncesine göre yüzde 65-70’lik bir artış söz konusu. Yaşanan depremler bu talebi artırdı. Maliyetinin uygun olması, metre kareye göre sökümünün kolay olması. Betonarme bir eve göre prefabrik bir evin deprem riski çok az. Prefabriklerin yıkılması söz konusu değil. Yıkılsa da çok büyük zarar veren yapılar değil. Betonarme ev gibi çökme yıkılma riski yok. Çünkü bu evler çelik iskelete sahip. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız ev yaptırmayı düşünüyorsa gönül rahatlığıyla prefabrik ev yaptırma tavsiyesinde bulunuyorum” diye konuştu.

PREFABRİK EV NEDİR?

İngilizce prefabricate (parçaları önceden hazırlamak) kelimesinden dilimize yerleşmiş prefabrike kavramı; yapıyı oluşturan tüm parçaların önceden fabrika ortamında ön üretiminin yapılarak, montajın yapılacağı yere nakledilerek, daha önceden statik hesaplamaları yapılmış parçaların montajının yapılmasının ardından oluşan yapıların genel adıdır. Ülkemizde bu kavram Gölcük, Düzce ve Van depremlerinin ardından önem kazanmıştır. Birçok avantajı ile betonarme yapıların yerine tercih edilen hazır yapılar denildiğinde ilk akla gelen ürünler prefabrike ev çözümleridir. Bunun yanında birçok amaç için kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları: şantiye yapıları, ofisler, sosyal tesisler, okullar, hastaneler, kamp yapıları, askeri yapılar olarak sıralanabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.