Plan Notu Müteahhite Değil Kente Rant Sağlıyor

Plan Notu Müteahhite Değil Kente Rant Sağlıyor

2015 Yılında Karşıyaka Belediyesi tarafından iptal edilen ancak iptal kararının yanlış olduğu anlaşılarak tekrar yürürlüğe giren plan notu ile ilgili açıklamalarda bulunan Karşıyaka Müteahhit ve İş Adamları Derneği başkanı Zeki Yüksel, “Plan notu hiçbir m

A+A-

1993 yılından beri yürürlükte olan, Bostanlı ve Şemikler mahallesinde belli emsallerde inşaat alanı aynı kalmak şartıyla 4 kattan 8 kata kadar inşaat yapma hakkı tanıyan plan notu geçtiğimiz yıl meclis kararı ile iptal edilmişti. Plan notunun getirilmesi için büyük bir mücadele veren mimar Zeki Yüksel başkanlığındaki Karşıyaka Müteahhit ve İş Adamları Derneği konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Belediye yetkilileri ile ikili görüşmeler yapan dernek Plan Notu’nun yeniden meclis kararı ile yürürlüğe girmesini sağladı. Plan Notu’nun yeniden yürürlüğe girmesini değerlendiren Zeki Yüksel kararın kentin ve vatandaşın lehine olduğunu söyledi.

SÜRECİ ANLATTI

Plan notunun iptalinin ardından yaşanan süreci anlatan Zeki Yüksel, “2015’te alınan yanlış karar üzerine dernek olarak hemen müdahil olduk. Konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldırdık. Meclis üyeleriyle, büyükşehirdeki yetkililerle, Karşıyaka belediye başkanımızla bir araya gelip neden kararın yanlış olduğunu anlattık. Bize hak verdiler. Belediye başkanımız sorunu çözmek için bürokratlara talimat verdi. Büyükşehir en başından beri bu kararın yanlış olduğunun farkındaydı. Hatta plan notu iptal edilirken Büyükşehir olumsuz görüş bildirmişti. Meclis üyesi önerge verdi. Plan notu yeniden Karşıyaka ve Büyükşehir meclisinde onaylanarak yürürlüğe girdi. Vatandaşlarda rahat bir nefes almış oldu” dedi.

KİMSE BİRŞEY KAZANMIYOR, BİNA VE KENT GÜZELLEŞİYOR

Plan notunun müteahhite değil kente rant sağladığını belirten Zeki Yüksel şunları söyledi, “Plan notu kimseye ekstra bir şey kazandırmıyor. Sadece binanın, şehrin yapısı güzelleşiyor. Bizim yapacağımız inşaat alanı zaten belli. Biz binayı yükseltirken zeminden küçülüyoruz. Otopark, yeşil alan bırakıyoruz. Hem konut yatırımcısı otoparkı, yeşil alanı olan güzel bir binada oturuyor hem de şehir nefes alıyor. Zaten sürekli Karşıyaka’nın sıkışık sokaklarından, binaların sıklığından ve nefes alamamasından yakınıyoruz. Plan notu ile bu sorunları da bir nebze olsun azaltıyoruz. Ferah ve konforlu bir Karşıyaka inşa etmek için çabalıyoruz” dedi.

KİŞİSEL HİÇBİR MENFAATİM YOK

Plan notunun uygulandığı emsallerde hiçbir projesinin ve arsasının bulunmadığını ifade eden Yüksel alınan karar yanlış olduğu için karşısında durduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi, “Biz bu konuda sonuna kadar mücadelemizi verdik. Benim kişisel hiçbir çıkarım yok. Plan notu uygulama alanına giren bir dosyam, bir arsam yok. Ancak bu konuda teknik birikimi olan biri olarak bu işin yanlış olduğunu, vatandaşın mağdur olduğunu gördüm. Sağolsun herkes yardımcı oldu ve doğru olanı yaptık.

HEM EMSAL VERMEK HEMDE 4 KATLA SINIRLANDIRMAK YANLIŞ

Yüksel son olarak şu sözlere yer verdi, “Bu uygulama özel bir uygulama. Sadece Bostanlı ve Şemikler mahallesinde belli emsalleri kapsıyor. Hem emsal veriyorsun hem de 4 katla sınırlandırıyorsun. İnşaat alanı zaten sınır olarak belirlemişsin. Bırakın o inşaat alanını kaç kata sığdıracağına mimar karar versin.”

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.