Pasif Evler ile Enerjiden Ne Kadar Tasarruf Edilebilir?

Pasif Evler ile Enerjiden Ne Kadar Tasarruf Edilebilir?

Pasif ev yapı standardı, tasarım aşamasından itibaren binalarda enerji verimliliğini göz önünde bulunduran uluslararası enerji etkin tasarım standartlarından biridir. Geleneksel evlere göre yüzde 90'lık bir enerji tasarrufu sağlıyor.

A+A-

Evlerimizi ısıtmak ve soğutmak için devamlı enerji harcıyoruz. Enerji kullanımı da maliyet ve çevre kirliliği demek. Peki çözümü var mı? Yanıt pasif evler olabilir.

1991 yılında doktor Wolfgang Parsch tarafından geliştirilen pasif evler, binaların enerji tasarrufuna odaklanıyor. Pasif evlerde binalardaki enerji tüketimini minimuma indirmek ve yapının enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltmak hedefleniyor.

Isıtma ve soğutma için harcanan enerji muhafaza ediliyor ama nasıl? Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seda Güleç’in aktardığına göre, bu yapıların beş temel kıstası var.

Yalıtım: Isıtma ve soğutma için kullanılan enerjiyi kaybetmemek oldukça önemli. Bu nedenle temelinden duvarına çatısına kadar yapılarda güçlü bir yapılarda söz konusu.

Pencere sistemleri: Pasif evlerde bildiğimiz tek veya çift camlı pencereler yerine, içi yalıtımlı ee üç camlı pencereler kullanılıyor.

Sızdırmazlık: İçerdeki ısıyı uzun süre muhafaza etmek için hava sızdırmaz bir bina kabuğu gerekiyor.

Enerji tüketimi: Metrekare başına düşen enerji tüketiminin 120 kw’ın altında olması bekleniyor.

Havalandırma: Bu yapılarda kullanılan yüksek verimli isı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemleri 7/24 temiz havayı içeriye veriyor, kirli havayı dışarı atıyor. Diğer havalandırma sistemlerine göre %75 enerji tasarrufu sağlıyor.

Tüm bu kıstaslar sağlandığında binalar çok az enerji ile ısıtılıp soğutulabiliyor. Peki bu metodu her yapıda uygulamak mümkün mü? Pasif ev metodu ile yeni yapılar inşa edildiği gibi mevcut yapılar da birer pasif eve dönüştürebiliyor. Mevcut bir binayı pasif eve dönüştürmek %20-25 arası maliyet artışı getiriyor. Hesaplamalara göre ise bu maliyet yaklaşık 5.5 senede karşılanıyor. Ayrıca pasif ev olarak bilinse de bu metot bir gökdelene de bir konser salonuna da uygulanabiliyor.

Bireysel tasarrufun yanında çevreye de katkıları olan bu yapıların Türkiye’de şimdilik ikisi Gaziantep’te biri de Ankara’da olmak üzere üç örneği bulunuyor. Paris iklim anlaşması hedeflerine sağlamak İçinde önemli bir adım olabilecek bu yapıların örneklerinizi artması bekleniyor bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.